Pluutol on oma «Kaljumäed»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA kosmoseagentuuri NASA New Horizons sond tegi 14. juulil plutoid Pluutost möödalennu ning uuris seda kosmilist objekti kui ka tema viite kuud.

Sondi poolt eile astronoomidele edastatud uutel ja suure teravusega fotodel on näha, et Pluutol on jäised mäed, mis on umbes sama kõrged kui Põhja-Ameerikas asuvad Kaljumäed, edastab BBC.

Nende mägede kõrgus on umbes 3500 meetrit.

Samuti paljatasid pildid, et nii Pluutol kui ka tema suurimal kuul Charonil  on märke geoloogilise tegevuse kohta.

Meeskond andis Pluutol näha olevale südamekujulisele heledale alale nime Pluuto avastaja, ameeriklasest astronoomi Clyde Tombaugh järgi Tombaugh regioon.

New Horizons liikus Pluutost mööda, olles talle kõige lähemal umbes 12 500 kilomeetri kaugusel ning sondi mõõteriistad jäädvustasid selle plutoidi kohta üsna palju andmeid.

New Horizons missiooni teadlase John Spenceri sõnul kinnitavad Pluutost tehtud fotod, et viimase 100 miljoni aasta jooksul on seal toimunud rida geoloogilisi protsesse.

«Me ei leidnud Pluuto pinnalt ühtegi komeedi ega asteroidi tekitatud kraatrit. Seega on tegemist üsna noore pinnasega,» lisas uurija.

Geoloogilise aktiivsuse jaoks on vaja kuumusallikat. Jäiste kuude puhul on oletatud, et tegemist on ajutise kuumenemisega, mida põhjustab emaplaneedi gravitatsioon.

«Tegelikult ei ole gravitatsioonist põhjustatud kuumust vaja, et jäisel kehal tekiksid geoloogilised protsessid,» teatas Spencer.

New Horizons missiooni juhtivteadlane Alan Stern lisas, et Pluutot uurivatel geofüüsikutel on nüüd, mille üle pead murda.

Teadlaste sõnul ei saanud Pluuto mägesid tekitada pinnal leiduv metaan, süsinikmonooksiid ja lämmastikjää, vaid nende tekkepõhjus peitub veejääs ja kivimites.

«Pluuto madalad temperatuurid ja jää võivad tekitada pinnase ebatasasusi,» teatati.

Uurijate sõnul on Pluuto jäised mäed huvitavad, kuna lämmastik ei tundu mängivat rolli ning Pluuto kaotab pidevalt lämmastikku oma atmosfäärist.

NASA teadlased ei leidnud Pluutolt ka geisreid ega kürovulkaane.

Pluuto kuul Charonil on pooluse juures väga tume, kurjakuulutav punakas ala. Teadlased andsid sellele nime «Sõrmuste isanda» raamatutes esineva Mordori järgi.

Hea kvaliteediga foto Pluuto kuust Hydrast näitas, et sellel on mingi lai hele objekt, mis võib olla moodustunud jäätunud veest, kuid seal on ka tumedam ala, mille diameeter on kümme kilomeetrit.

Kuna see kuu asub väga kaugel, siis pildid temast on vaid kümnekonna piksli suurused. New Horizons oli Hydrast pilti tehes 650 000 kilomeetri kaugusel.

Nüüd NASA teadlasteni jõudnud foto Pluutost ja tema kaaslastest on märgatavalt parema resolutsiooniga kui varasemad.

Missioonikeskuse teatel saadab Kuiperi vöös edasi liikuv sond sel nädalal neile vaid väikese osa saadud infost, sest ta jätkab uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles