Walt Disneyl oli õigus: koer Pluto on Pluutol näha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Walt Disney animakoer Pluto
Walt Disney animakoer Pluto Foto: Wikipedia.org

USA kosmoseagentuur NASA avaldas täna sondi New Horizons poolt tehtud kõige selgema pildi plutoid Pluutost.

New Horizons liikus eile Pluutost mööda umbes 12 500 kilomeetri kauguselt ning jäädvustas nii seda plutoidi kui ka tema viite kuud, millest suurim on Charon, edastab The Verge.

Legendi kohaselt  vaatas 14. septembril 1928 siis 26-aastane animafilmitegija, ameeriklane Walt Disney taevasse ning nägi ebatavalist helendust, mida ta ei olnud varem märganud. Disney arvas, et tegemist on uue avastamata planeediga. Ta olevat sel planeedil näinud ka sõbraliku koera nägu. Disney joonistas planeedist ja koerast pildi, kuid pani selle siis sahtlipõhja.

18. veebruaril 1930 avastati Pluuto ametlikult USA astronoomi Clyde Tombaugh poolt.

Sama aasta septembris ilmus Disney animafilmi «The Chain Gang» veel nimetu sõbraliku näoga koer, kes sai hiljem nimeks Pluto.

Nüüd 31 714 päeva pärast seda kui Disney nägi Pluutot ning 31 192 päeva hiljem kui Pluutost sai teada ülejäänud maailm, on inimkond sondi New Horizons abil astunud Pluuto uurimisel uusi samme.

Naljaga pooleks saab öelda, et Disney oli selgeltnägija ning pooleldi on selle varem planeedina tuntud kosmilise objekti avastajaks ka animakoer Pluto.

Sotsiaalmeedias levivad pildid plutoid Pluutost, millele on joonistatud koer Pluto.

NASA teadlaste sõnul lendas sond Pluutost mööda 70 kilomeetri võrra algselt plaanitust lähemalt.

Esmalt pidi möödalend toimuma 12 542 kilomeetri kauguselt, kuid toimus 12 472 kilomeetri kauguselt.

Pluuto oli ametlikult planeet kuni 2006. aastani, mil Rahvusvaheline Astronoomiaühing leidis, et Kuiperi vöös on veel sarnaseid kehi ning tegi Pluutost plutoidi.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles