Põhjakorealased saavad võimaluse kuulata Laibachi hitte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laibach esinemas
Laibach esinemas Foto: SCANPIX

Sloveenia ansambel Laibach on esimene välismaine bänd, mis esineb Põhja-Koreas.

Ansambli mänedžeri, norralase Morten Traaviki sõnul sai ta Põhja-Korea ametnikega kokkuleppele, et poppgrupp annab augustis Pyongyangis kaks kontserti, millele lubatakse kuni 2000 inimest, edastab BBC.

Laibach kannab ette oma 35 aasta pikkuse esinemiskarjääri hitte ning Põhja-Korea rahvamuusikat.

Laibachi on kritiseeritud, et musikud püüavad poliitikat enda huvides ära kasutada ning sageli on neil esinedes seljas sõjaväevormid.

Fännide sõnul olevat vormid kriitika totalitaarse ideoloogia aadressil.

Traaviki sõnul on Põhja-Koreas esinemine mõnevõrra vastuoluline selle riigi võimude poolt tehtavate ettekirjutuste tõttu.

Lisaks oma hittidele tuleb Laibachil esitada ka selle aasta Põhja-Korea hittpala «We Will Go To Mount Paketu» (Me läheme Paektu mäele), mille originaalesitaja on Põhja-Korea tüdrukuteansambel Morabong.

Traavik on ka varem Põhja-Koreas kontserte korraldanud ning võitnud võimude usalduse.

Paektu mägi on Korea poolsaare kõrgeim tipp ning korealased peavad seda oma mütoloogiliseks sünnikohaks.

«Põhja-Koread peetakse läänes maailma kõige totalitaarsemaks ja suletumaks riigiks, kuid tegelikkuses on see riik avatum kui arvatakse. Nii Laibachi esinemiste kui Põhja-Korea kohta on liikvel jutte, mis ei vasta tõele, » lisas Traavik.

Laibachi kontserdid Pyongyangis toimuvad 19. ja 20. augustil, mil Põhja-Koreas tähistatakse 70 aasta möödumist Korea poolsaare vabastamisest Jaapani okupatsioonist.

Traavik nentis, et Laibachi muusikutel on «paha poisi» kuulsus ja neid peetakse äärmuslikeks, kuid see on lihtsalt osa nende imidžist.

«Suutsin Põhja-Korea võime veenda, et Laibach ei plaani seal mingit propagandaüritust. Kui Laibach oleks äärmuslike vaadetega, kas Poola oleks selle ansambli siis kutsunud esinema Varssavi ülestõusu 70. aastapäeva üritusele?» küsis Traavik.

Laibachi ümber tekkis niiöelda negatiivne aura selle tõttu, et 1980. – 1990. aastatel esineti palju sõjaväevormides.

Ansambel loodi 1980. aastal Sloveenias ning võttis endale Sloveenia pealinna Ljubljana saksakeelse nime – Laibach. Nende muusika liigitati kriitikute poolt industriaalrokiks ning esinedes kasutati enda valmistatud elektroonilisi instrumente.

Laibachi juht Tomaz Hostnik tegi 1982. aastal enesetapu ning ta visati postuumselt ansamblist välja.

Laibachi tuntakse selliste hittide nagu Queeni «One Vision», Europe «The Final Countdown» ja biitlite «Let It Be» militaarsetest töötlustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles