Taani minister: jumal lõi maailma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Taani kõrgharidusminister Esben Lunde Larsen, keda tuntakse kui kreatsionisti, sattus oma seisukohtade tõttu kriitikatule alla.

Minister sõnas ajakirjanikele antud intervjuus, et jumal lõi maailma ning selles ei tuleks kahelda, edastab The Local.

Larsenil on doktorikraad teoloogias ning ta ei häbene oma seisukohta, et meie maailma ja ka universumi loomise taga on jumal.

Kriitikute arvates ei sobi sellise arusaamaga inimene ministriks.

«Olen kindel, et selle taga on jumal, kuid mulle ei ole veel täiesti selge, kuidas ta lõi inimkonna. Ei ole mitte kedagi, kes suudaks seda teoloogiliselt ega ka mingil teisel viisil selgitada,» sõnas Larsen.

Mõni aeg hiljem võttis see minister sõna ka evolutsiooni teemal, milles ütles, et tal puuduvad selle kohta piisavad teadmised.

«Oletan, et inimkond tekkis pikas arenguprotsessis. Ma ei ole oma hariduselt teadlane, seega ei oska ma selgitada, kuidas jõuti molekulidest ahvideni ning lõpuks inimesteni,» teatas minister.

Larseni sõnul ei arva ta, et kreatsionism ja Suur Pauk, millest universum teadlaste arvates alguse sai, oleks üksteisega vastuolus.

«Olen veendunud, et jumal on suurema osa meie maailmas olevate asjade loomise taga. Piibel annab  selle kohta ühe selgituse ning teadlased oma versiooni. Minu jaoks jääb jumal alati maailma loojaks,» sõnas minister.

Larseni seisukohtade kõige karmimad kriitikud on Taani teadlased, kelle arvates mõjutavad jumalat ülistavad seisukohad negatiivselt hariduspoliitikat ja teadusuuringuid.

«Me ei kritiseeriks, kui tegemist oleks mõne teise eluala ministriga, kuid praegune kõrgharidusminister on hämmastavalt ignorantne. Tema arusaamad maailmast saab kerge vaevaga haridusprogrammis oleva abil ümber lükata,» sõnasid religiooniajaloolased Jens-André Herbener ja Mikael Rothstein.

Larseni arvates ei ole temale suunatud kriitika õigustatud ning miks ta ei tohiks ministrina uskuda, et jumal lõi maailma.

«Taanis on usuvabadus. Usk ei ole teadus, vaid osa religioonist,» teatas minister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles