Pariislased saavad 2024. aastal Seine´is ujuda?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariisi rand Seine´i kaldal
Pariisi rand Seine´i kaldal Foto: SCANPIX

Prantsusmaa pealinna Pariisi läbiv Seine´i jõe vesi on üsna must ning ükski pariislane vabatahtlikult sinna ujuma ei lähe.

Pariisi linnapea Anne Hidalgo teatas, et kui Pariis saab 2024. aasta olümpiamängude korraldajalinnaks, siis selleks ajaks on jõevesi puhas ning Seine´is saab ujuda, edastab The Local.

Hidlago loodab, et Pariis saab olümpiamängude korraldamise ning linnapea sõnul võidakse olümpiatriatloni ujumisetapp viia läbi Seine`is.

Linnapea aravates saaks ujumisetapi korraldada Seine´i lõigul, mis jääb Eiffeli torni vahetuslähedusse.

«Minu arvates võiks triatloniujumise läbi viia Seine`is. Et see saaks toimuda, on vaja Seine`i vett puhastada. Veel ei ole jõevee kvaliteet selline, mis lubaks seal ujuda. Kas ma oleksin ise valmis Seine´is ujuma? Ei. Spordivõistluse jaoks ei pea vesi olema nii puhas, kui igapäevase ujumise jaoks,» jätkas Hidalgo.

Enne Hidalgot käis Seine´i vee puhastamise mõtte välja endine Prantsuse president Jacques Chirac, kes 1988. aastal sõnas, et ta on valmis Seine´i hüppama niipea kui selle vesi ujumiskõlblikuks kuulutatakse.

Kuid 1988. aastast kuni seni ei ole seda juhtunud ning Seine`is on ujumine keelatud.

2012. aastal pidi toimuma Seine`is ujumisvõistlus 3000 inimese osavõtul, kuid Pariisi politsei keelas selle tervishoiuametnike käsul viimasel hetkel ära.

Ameti teatel sisaldab Seine´i vesi suures koguses tervist ohustavaid mürgiseid aineid.

Pariisi 2012. aasta triatlonivõistluse ujumisetapp viidi siiski läbi Seine`is ning osalejad läbisid 750 meetrit, ujudes Pont de Ieana sillast kuni Pont Alexandre III sillani.

Linnapea Hidalgo on veendunud, et Pariis suudab Seine´i jõe vee 2024. aastaks nii puhtaks teha, et selles ujumine ei ole enam ohtlik.

Hidalgo sõnul annab veepuhastamiseks tõuke asjaolu, et Pariis tahab saada 2024. aasta olümpiamängude korraldajaks.

 Kui Seine´i vesi tõesti puhtaks saadakse, siis võib Pariis saada tõelise plaaži.

Iga aasta suvel on Seine´i kaldal avatud liivarand, millel on lamamistoolid ja päikesevarjud, kuid kuuma päikese eest jahutamiseks ei saa kahjuks vette hüpata.

Leidub ka neid pariislasi, kes ei karda musta vee tõttu haigestuda ning on Seine`is ujunud.

Kuigi Pariisis on keelatud sildadelt Seine´i hüppamised, teevad noored seda siiski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles