National Geographic näitab eksklusiivseid kaadreid Pluutost

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pluuto
Pluuto Foto: Pressimaterjalid

NASA kosmosesond New Horizons sooritab 14. juulil möödalennu Pluutost, mis võimaldab kääbusplaneeti vaadelda lähemalt kui kunagi varem. Selle ajaloolise sündmuse puhul linastub National Geographic kanalil eksklusiivne dokumentaalfilm “Missioon: planeet Pluutole”, mis tutvustab üheksa aastat kestnud kosmoseprojekti.

Kosmosesond New Horizons möödub Pluuto pinnast 12 500 kilomeetri kauguselt, lähemalt kui kunagi varem. Varasemad fotod Pluutost on tehtud sadade miljonite kilomeetrite kauguselt, mistõttu seni on kääbusplaneet jäänud mõistatuseks. 14. juulil toimuva möödalennu pikkuseks on arvestatud 86 sekundit.

14. juulil kell 21.30 linastuv dokumentaalfilm “Missioon: planeet Pluutole” tutvustab üheksa aastat kestnud projekti algusest selle viimaste tundideni. Kuigi veel ei ole projekti õnnestumine kindel, on dokumentaalfilm omamoodi austusavaldus NASA ühele ambitsioonikaimale ja keerukaimale projektile, mille maksumuseks on 700 miljonit dollarit ning läbitud kilomeetreid 4,7 miljardit.

New Horizons’i missiooni eesmärkideks on saada Pluutost esimesed teravamad fotod ja rohkem informatsiooni planeedi ja selle kaaslase Charoni kohta: missioonil uuritakse kääbusplaneedi ja selle kaaslase pinnakoostist ja atmosfääri, samuti otsitakse teisi võimalikke kaaslaseid ja ehk isegi rõngast.

Signaal kosmosesondilt levib maal asuva kosmosekeskuseni nelja ja poole tunniga, mille jooksul läbib ta rohkem kui 4 miljardi kilomeetri pikkuse vahemaa.  See tähendab, et samal ajal kui kosmosesond sooritab planeedist kauaoodatud möödalendu, ootavad projekti läbiviijad maal “pimeduses” ja loodavad, et mitme tunni pärast maale jõudev informatsioon viib neid lähemale Pluuto saladuse mõistmisele.

Eksklusiivne tunnipikkune dokumentaalfilm “Missioon: planeet Pluutole” on eetris 14. juulil kell 21.30 National Geographic kanalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles