Halal liha söömine muudab moslemiks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halal liha
Halal liha Foto: SCANPIX

Rootsi paremäärmusliku partei Sverigedemokraterna esindaja tekitas skandaali, kuna väitis et halal liha muudab selle sööjad moslemiteks.

Sõna «halāl» tähendab araabia keeles «lubatud, legaalne» ning halal liha on selline liha, mida moslemid tohivad süüa. Islam sätestab, et kõik, mis ei ole keelatud, on järelikult lubatud, kirjutab The Local.

Nimetatud partei esindaja Michael Öhman tahab, et Kesk-Rootsis Hebys keelatakse hala liha söömine, eriti aga selle söömine koolides, kuna selline liha on vastuolus loomakaitseseadusega.

Öhmani aravates on moslemitele lubatud lihal «võim» mõjutada neid, kes seda liha söövad.

«Halal liha muudab kristlased moslemiteks,» teatas parempoolse partei Heby rakukese esindaja.

Kohaliku meedia andmetel söövad halal liha kaks Heby kooli õpilast, kelle jaoks sellst lihast eraldi toite valmistatakse.

Kui ajakirjanikud küsisid Öhmanilt, kas halal lihal on maagiline jõud inimesi muuta, siis vastas poliitik jaatavalt.

«Sel lihal on võime inimesi muuta ja just selle tõttu andsime hoiatuse. Halal liha leidub lisaks tavaroogadele ka kergeinetes ja suupistetes ning seda söövad paljud,» nentis äärmusparempoolne.

Poliitiku seisukoht sattus sotsiaalmeedias naerualuseks ning kommenteerijad tegid katse, kui hästi poliitik erinevate religioonides kehtestatud toitumist tunneb.

«Mis juhtub kui segada kokku halal  ja kosher liha? Kumb liha on suurema võlujuõuga?» küsis üks Twitteri kasutaja viidates juutide kosher lihale, mis samuti tähendab «puhas, lubatud» liha.

Halal liha saadakse kui loomadel lõigatakse kõri läbi ilma, et lülisammast ja seljaaju vigastatakse. Loomade tapmisega kaasneb palvetamine.

Loomakaitsjad on kritiseerinud sellist loomade tapmisviisi, kuid Rootsi põllumajanduse kontrolliorgani teatel on see tapmismeetod probleemne vaid siis kui seda tehakse liiga julmalt.

«Rootsis kasutatakse halal liha saamiseks looma tapmist, mis on tavapärane,» lausus Rootsi põllumajandusameti veterinaarinspektor Sivar Magdal.

Rootsi koolide inspektoraadi advokaadi Sofia Wirlée sõnul ei peaks koolides olema teatud usu või religiooni suhtes eelarvamusi. Halal liha söömine ei muuda kellegi usku ega arusaamu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles