Raamat paljastab, kuidas kreeklased petsid riigilt raha välja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahanduskriisi kujutav pilt
Kreeka rahanduskriisi kujutav pilt Foto: SCANPIX

Majandusväljaande The Wall Street Journal endise ja praeguse vabakutselise ajakirjaniku James Angelose karm, kuid humoorikas raamat «The Full Catastrophe: Travels among the New Greek Ruins» paljastab, kuidas erinevatesse sotsiaalsetesse kihtidesse kuuluvad kreeklased riigilt raha välja petsid.

Raamatus on karm lugu Zakynthose saarest, mida tuntakse kui «pimedate saart», kuna suur osa sealseid elanikke olid «pimedad». Samuti ei teatanud nad sotsiaalametnikele näiteks vanemate surmast ja  surnutele maksti pensioni edasi, kirjutab Daily Mail.

Kirjeldatud on ka Ateena kõrgepalgalisi ja luksuspiirkondades elanud arste, kes enda sõnul teenisid vaid 12 000 eurot aastas.

Angelose sõnul kuulis ta «pimedate saare» kohta jutte juba 2011. aastal. Siis sai ta teada, et kaks protsenti selle saare elanikest ehk 680 inimest on pimedad.

Ta läks asja uurima ning ilmnes, et nimetatud 680 isiku seas oli 498 isikut, kellel ei olnud silmadega mitte mingeid probleeme.

Ajakirjanik sai kohe aru, et saare elanikud kuulutasid end raha nimel pimedaks. Riik maksis «pimedatele iga kahe kuu tagant 724 eurot ning nad pidid vähem makse maksma.

Angelose arvutused näitasid, et ühe ametniku ja kahe silmaarsti valed läksid Kreeka riigile maksma üheksa miljonit eurot.

Raamatu kohaselt on «pimedate saar» vaid Kreeka probleemide «jäämäe tipp».

Ajakirjanik intervjueeris ka Kreeka kunagist tervishoiuministrit Marko Bolarist, kelle sõnul on sotsiaal- ja haigushüvitiste väljapetmised väga suur äri.

Kreeka võimud astusid samme, et petmisi vähendadaning kutsusid ametnike ja arstidega silmast silma kohtuma inimesed, kes said mitmesuguseid haigushüvitis ning 36 000 neist ei ilmunud. Riik säästis sellega aastas 100 miljonit eurot.

Pettused ei piirdunud vaid haiguskompensatsioonidega. Kreeka valitsus hakkas lähemalt uurima ka pensionide maksmist ning ilmnes, et riigis on kahtlustäratavalt palju üle 100-aastaseid isikuid –  umbes 8500. Uuring paljastas, et enamik neist olid surnud kaua aega tagasi , kuid neile maksti ikka pensioni, mille kasutasid ära nende sugulased.

Lisauurimine näitas, et Kreekas on 40 000 isikut, kellel ei olnud õigust pensionile, kuid nad said seda.

Ka Kreeka kõige rikkamad ei jätnud riigi tagant varastamata. Ateena jõukates piirkondades elanud arstid ja advokaadid teatasid maksuametile enda kohta, et nad teenivad vaid 12 000 eurot aastas. Samas olid neil olemas luksusvillad basseinidega ja kallid autod.

Vaid 5000 kreeklast tunnistas, et nad teenivad aastas üle 127 000 euro.

Võimud hakkasid lähemalt uurima villaomanikke ja nende aedades olevaid basseine, kuna basseini eest tuleb maksu maksta. Google Earth fotode abil jõuti jälile 20 000 basseinile, mille olemasolust ei teatud.

Kui Ateena jõukate seas läksid liikvele jutud, et ametnikud kontrollivad nende aedade kohal lennates basseine, kasvas basseini varjavate katete müük plahvatuslikult.

James Angelos sõnas Kreekas ametnikele, et riigilt raha välja petnud kreeklasi tuleks karmilt karistada.

«Kui selle eest peaks trellide taha saatma, siis tuleks pooled kreeklased vangistada,» vastasid ametnikud.

Kreekas on ikka rahanduskriis ning kreeklased hääletasid 5. juulil kokkuhoiumeetmetele «ei». Kreeklased saavad päevas pangaautomaadist võtta välja kuni 60 eurot, turistide raha väljavõtmisel piirangut ei ole.

Kreeka võla suurus on 332 miljardit eurot.

James Angelose raamat «The Full Catastrophe: Travels among the New Greek Ruins» on müügil Amazonis hinnaga 14 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles