XXIII Viljandi pärimusmuusika festival avalikustas mahuka õpitubade programmi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2014. aasta Viljandi pärimusmuusika festivali tantsu õpituba.
2014. aasta Viljandi pärimusmuusika festivali tantsu õpituba. Foto: Nele Tammeaid

Nagu tavaliselt, nii saab ka seekord neljal festivalipäeval osa nii tantsu-, laulu-, pillimängu kui lastele mõeldud õpitubadest. Kokku toimub tänavusel festivalil üle kolmekümne õpitoa erineva taseme ja huvidega folgifännidele. „Festivali õpitoad on, nagu iga kontsert,  festivali pärlid. Seal saab tunda iseennast pärimuse sees järgi proovimas või kuulamas, mida see rikkalik maailm pakub“, võtab õpitubade olemuse kokku Kairi Leivo, tänavuse festivali õppepealik.

Tavapäraselt on programmis suur valik õpitubasid lastele. Annika Mändmaa, Kreete Viira, Janne Suitsu, Mariliis Tähepõllu ja Kristi Terepi juhtimsel viiakse läbi laulumängude ja meisterdamistubasid beebidest juba päris suurte lasteni. Kairi Leivo sõnul oodatakse tittede ja laste laulumängutubadesse lapsi koos vanematega, et mängud selgeks saaksid ja neid saaks edaspidi koos mängida. „Jagub põnevaid lugusid koos meisterdamisega ja karjalaste pillid, laulud, mängud saavad läbi proovitud“, julgustab Leivo lapsevanemaid.

Pillimänguhuvilistele on kavas parmupilli õpitoad Cätlin Mägi juhendamisel, Villu Talsi kitarrimängu õpitoad, lõõtspilli hingeelu tutvustav õpituba ja Casey Driessenõpetab juba edasijõudnud viiulimängijatele perkussiivset poognatehnikat. Festivali õppepealik: „Soovitan ka loeng-kontserti lõõtsamängija Karl Kikasest - tema mängustiili ja repertuaari on väga põhjalikult uurinud Juhan Uppin, kes oma töö tulemustest ülevaate annab.“

Siia saabuvatest välisartistidest tutvustavad õpitubades oma piirkonna pärimuskultuuri ja muusikat veel ansamblid Frigg Soomest, Lo Cor de la Plana Prantsusmaalt ja Merema Mordvast. 

Lisaks õpitubadele saab tänavusel festivalil taas osa eelmisel aastal esimest korda kavas olnud ja ülipopulaarseks osutunud Väravamängust ja loodusretkest. Loodusretk keskendub tänavu veele ja matk, mida juhib Peep Tobreluts, kannab nime „Vaba vesi ja vangis vesi“. Väravamängu veavad eest selle idee autorid Jaak Johanson, Ott Sandrak ning regilaulja Kairi Leivo. Nii Väravamängust kui loodusretkest osavõtmine nõuab eelregistreerimist, mida saab teha festivali kodulehel.

Kõik õpitoad festivali kodulehel, loodusretk, väravamäng

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles