Komeet P67-l võib olla elus mikroorganisme

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosetta pilt komeedist 67P
Rosetta pilt komeedist 67P Foto: SCANPIX

Astronoomide sõnul võib uuritaval komeedil 67P/Churyumov-Gerasimenko olla jääkihi all elus mikroorganisme.

Uurijate sõnul viitab elusorganismidele musta värvi orgaaniline pinnasekiht, edastab The Guardian.

Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) uurimisalus Rosetta, mis saatis komeedile robot Philae, jäädvustas, et seal võib olla orgaanilise materjali kogumikke.

Uurimisrobot Philae jõudis komeedile möödunud aasta novembris, kuid ta jäi päikesevalguse puuduse tõttu «talveunne». Juunis «ärkas» ta uuesti üles, kui päikesepaneelid päikest said ja tööle hakkasid.

Kuid Rosetta ega Philae ei ole varustatud instrumentidega, mis aitaksid mikrobioloogilist elu otsida ja leida.

ESA astrobioloogi Chandra Wickramasinghe´i arvates peaks teadusringkonnad olema kosmosest elu leidmise suhtes rohkem avatud.

«500 aastat tagasi teatasid astronoomid, et Maa ei ole universumi keskpunkt, kuid seda ei võetud kohe omaks. Nüüdseks on arusaamad ammu muutunud, kuid inimkond mõtleb ikka veel liiga Maa keskselt. See mõjutab suuresti meie teadusarusaamu  ning on vaja suuri pingutusi, et Maa kesksusest vabaneda,» teatas astrobioloog.

Wickramasinghe ja ta kolleeg Briti Cardiffi ülikoolist Max Wallis usuvad, et komet 67P ning sarnased komeedid sisaldavad elu mikroskoopilisel tasandil. Tegemist on organismidega, mida näiteks leidub Maal kõige karmimates ja ebasõbralikes keskkonnatingimustes.

Komeedid võisid olla elu külvajaks nii Maal kui ka teistel planeetidel, nagu näiteks Marsil.

Teadlased tegi arvutisimulatsiooni, mille kohaselt võib komeedi veepiirkondades leiduda elusorganisme. Need mikroorganismid sisaldavad külmumist takistavaid sooli ning peavad vastu ka näiteks miinus 40 kraadi juures.

Wickramasinghe´i sõnul andsid sellele komeedile omase tumeda värvuse just mikroorganismid.

Ta lisas, et päikese käes võivad need organismid hävineda, kuid samas tekib neid organisme pidevalt juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles