Pildid: dalai-laama saab täna 80-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tiibeti vaimne juht dalai-laama, kes kannab nime Tenzin Gyatso, saab täna 80-aastaseks.

14. dalai-laama sünnipäeva tähistamine toimub mitmel pool maailmas, kaasa arvatud Tiibetis, Nepalis ja Indias, edastab AFP.

Eile toimus suur sünnipäevaüritus USAs Californias Anaheimis, mille korraldas California ülikool. Selle raames oli kaastunde teemaline konverents, kus dalai-laama astus üles aukülalisena.

Anaheimis oli ka meeleavaldajaid, kes protestisid dalai-laama religioossete ja poliitiliste seisukohtade vastu, kuid oli ka neid, kes teda ülistasid.

1989. aastal Nobeli rahupreemia saanud usujuhi sünnipäeva saabus tähistama mitmeid Nobeli preemia saajaid ja tuhandeid isikuid, kelle hulgas on ka avaliku elu tegelasi.

6. juulil 1935. aastal sündinud Tenzin Gyatsost sai dalai-laama juba kaheaastasena.

1950. aastal oli ta sunnitud Tiibetist põgenema, kuna Hiina vallutas ala. Hiljem läks ta Tiibetisse tagasi ning oli kuni 1959. aastani Tiibeti juht. Hiina võimud surusid tiibetlaste ülestõusu maha ning ta põgenes Indiasse, kus asutas eksiilvalitsuse.

Ta elab Indias Dharamsalas, kuid ta on nii Tiibetis kui välismaal elavate tiibetlaste jaoks vaimne juht.

Hiina võimud süüdistavad dalai-laamat Hiina vastu suunatud poliitikas.

Dalai-laama loobus 2011. aastal Tiibeti eksiilvalitsuse juhi kohast, kuid jäi edasi vaimseks juhiks.

Dalai-laama arendab erinevate religioonide vahelisi dialooge ning ta on kohtunud nii katoliiklaste, juudi usu esindajate, moslemite kui teiste religioonide esindajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles