Kriisis Kreeka ministrid ei juhindunud «Delfi oraaklist» - «Simpsonitest»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka euromündid
Kreeka euromündid Foto: SCANPIX

Kreekas on lood kriitilised, kuna riik on Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) võlgu 1,6 miljardit eurot ning kodanike rahakulutamist piiratakse. 

Sotsiaalmeedias muiatakse, et Kreeka ministrid, kaasa arvatud peaminister Alexis Tsipras ja rahandusminister Yanis Varoufakis oleks pidanud vaatama animaseriaali «Simpsonid» osa, milles Kreeka kriisi ette ennustatakse, edastab metro.co.uk.

«Simpsonites» on ka varem tehtud erinevate kriiside kohta täppiminevaid vihjeid ning seega saab ameeriklaste loodud stsenaariume pidada lausa Delfi oraakliks.

«Tundub, et Kreeka juhid panid mööda, et nad ei jälginud «Simpsoneid», mis on omamoodi «Delfi oraakel»,» kirjutati sotsiaalmeedias.

«Simpsonite» osas pealkirjaga «Politically Inept, with Homer Simpson», mis oli USAs esmakordselt eetris 2012. aasta jaanuaris, on olemas Kreeka rahanduskriisile viitav.

Selles osas on näiteks lause «Euroopa paneb Kreeka eBays müüki».  Kolm aastat hiljem on see põhimõtteliselt juhtunud ehk Kreeka riik on pankroti äärel.

Sotsiaalmeedias on spekuleeritud, et «Simpsonite» loojad jälgivad maailma poliitikat väga tähelepanelikult ning teevad oma järeldused, mis sageli täppi lähevad.

Kreeka võlg on kokku 332 miljardit dollarit ning ekspertide hinnangul ei pruugi Kreeka suuta seda kunagi tagasi maksta. ELi riigid ei vaata just heal pilguga sellele, kui Kreeka võlad kustutatakse.

Eurooplased ei suhtu Kreeka kannatustesse siiski külmalt. Ühisrahastuslehekülg Indiegego käivitas korjanduse, et Kreeka saaks vähemalt maksta ära 1,6 miljardi euro suuruse võla IMFile. Koos on juba 1,6 miljonit eurot, mis on siiski vaid piisk meres. Korjandus lõppeb aga juba nelja päeva pärast.

Kreekas Delfis Parnassose mäe lõunanõlval asus antiikajal tempel, milles preestritar püütia ennustas tulevikku. Ta suples Kastaalia allikas, pani pähe loorberipärja, sõi loorberilehti, mis ta transsi viisid. Siis istus ta kolmjalale ning hingas sisse maalõhest tulevaid gaase. Ta läks transi ning ennustas. Preestrid tähendasid ennustused üles, kuid need olid mitmeti tõlgendatavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles