Siniste silmadega inimesed võivad keskmisest rohkem alkoholi tarbida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

USA Vermonti ülikooli teadlaste uuring  näitast, et sinist värvi silmade ja liigse alkoholitarbimise vahel on seos.

Need geenid, mis annavad eelsoodumuse liigseks alkoholitabimiseks, määravad ka silmade värvi, edastab iltalehti.fi.

Uurijate sõnul ei ole täpne mehhanism veel teada ning selleks tehakse lisauuringuid.

Siniste, roheliste ja hallide silmade omanikel on suurem tõenäosus saada alkoholi liigtarbijaks kui erinevates pruunides toonides silmade omanikel.

Uuring näitas, et kõige enam ohustab alkoholisõltuvus siniste silmadega inimesi.

Teadlased rõhutasid, et ainuüksi silmade värv ei tee kellestki alkohoolikut, kuid nende avastus siiski kinnitas ühtteist. Alkoholi liigtarbimise põhjuseid on mitmeid, millest üks võib olla ka soodumus.

USA teadlast kasutuses oli 10 000 inimese alkoholitarbimise andmed. Enamik uuritutest olid afroameeriklased ning ameeriklased, kelle juured ulatuvad Euroopasse ning kellel oli diagnoositud psühholoogilisi ja psühhiaaatrilisi haigusi.

Vaimsete häirete diagnoosideks olid depressioon, skisofreenia, bipolaarne häire ja mitmed sõltuvused.

Teadlased uurisid lähemalt neid, kellel oli diagnoositud alkoholisõltuvus ning kelle esivanemad pärinesid Euroopast. Sellised katsealuseid oli kokku 1263. Uuring näitas, et need Euroopa juurtega sinisilmsed inimesed võivad kergelt langeda alkoholi lõksu.

Uurijad jagasid uuritavad veel vanuse, soo ja etniliste gruppide kaupa, kuid jällegi ilmnes seos alkoholi liigtarbimise ja siniste silmade vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles