Seto Folk püstitas publikurekordi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seto Folk
Seto Folk Foto: Seto Folk

Seto Folk tõi Värskasse kokku üle 5000 muusika- ja matkasõbra ning ületas eelmise aasta külastajate arvu kolmekordselt hoolimata külastajate arvu hüppelisest kasvust üllatas Seto Folk publikut mõnusa õhkkonna, hubase olustiku ja lastesõbralikkusega. 

Kolmepäevase festivali jooksul toimus 48 kontserti, 35 õpituba, 20 matka ja 17 lodjaretke. Festivali publiku hulgas läbiviidud tagasiside küsitlusest selgus, et suurimad elamused saadi Zetode, Naised köögis, Curly Stringsi, Puuluubi ning Gruusia meestekoori kontsertidelt. «Zetod on 12 aastat kontserte andnud, igal pool, iga ilmaga. Kuid see, mis toimus laupäeval Seto Folgil oli erakordne. Meil pole kunagi nii ägedat live olnud, ausalt!» jagab muljeid Zetode solist Jalmar Vabarna. Kiidusõnu nii kohalike kui ka kaugemate külaliste hulgas leidis ka laupäeva õhtul toimunud seto kirmask (külapidu), kus ilma korraldamise ja võimenduseta peeti koos terve folgirahvaga maha võimas seto pidu. Spontaanselt kogunes üle 7 erineva lauluringi, kohalikud lõõtsamängijad panid käima tantsupeo, kus üksteise võidu lõid tantsu nii kohalikud memmed kui ka festivali publik.

Foto: Seto Folk

Matkadest ja õpitubadest pälvisid enim kiidusõnu öölodjaretked, mulgi-võro lodi, Gruusia lodi, laste pilliõpituba, folgivaiba kudumine, poole järve üllatusmatk ning metsamatk kohaliku korilasega. 

«Tõeline keskkonnavahetus ja lihtsalt suurepärane võimalus unustada argimured. Iga hetk oli emotsioonidest-kogemustest-elamustest nii laetud, et tundus nagu oleks seal olnud paar nädalat, mitte kolm päeva,» kirjeldas festivali üks tagasiside küsitluse täitnud külastajatest.

Foto: Seto Folk

Publiku tagasisidest tõusis esile inimeste rahulolu festivali heakorraga, ei olnud purjus ja laaberdavaid inimesi ning festivaliala oli väga puhas. «Eesti parim, koduseim, mitte ülerahvastatuim, hea programmivalikuga, kõigile midagi festival. Meeldis, et oli kõik pisiasjadeni läbi mõeldud (lauakesed metsa all, lilled, naeratavad vabatahtlikud, oskuslik prügikogumine…),» jagab oma emotsioone festivalikülastaja.

Värska vallavanem Raul Kudre loeb sündmuse igati kordaläinuks: «Seto Folk näitab, et setode ja meie sugulasrahvuste keele ja kultuuri eripära paelub inimesi. Seto Folgil on oluline roll piirkonna mainekujundamisel ning see annab põhjuse Setomaad pikemalt külastada. Selle aasta festivaliga tekitasime olukorra, kus Setomaa majutuskohad olid kõik täitunud ning Setomaal oli liikumas rohkelt matkajaid.»

Foto: Seto Folk

Festivali peakorraldaja Maris Andrelleri sõnul on festivali edu taga tubli kohalikest inimestest koosnev tiim: «Festivali õnnestumisele aitas sel aastal kaasa väga suur hulk inimesi. Üle 40 kohalikust inimesest koosnev põhimeeskond ja lisaks veel 120 vabatahtlikku üle Eesti.» Ka publiku kommentaarid tagasiside küsitluselt kinnitasid peakorraldaja sõnu: «Minu arvates ainukene festival Eestis, kus kogu kohalik kogukond võtab külalised rõõmuga vastu, nii et tekib endalgi kodune tunne,» kommenteerib külastaja «Väga mõnusa õhkkonnaga positiivne festival. Väga külastajasõbralik ning 50% folgi emotsioonist andis meeskond.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles