Teooria: Suur Lõhkiminek lõpetab universumi eksistentsi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Messier 51 spiraalgakatika
Messier 51 spiraalgakatika Foto: SCANPIX

USA Vanderbilti ülikooli astronoomide sõnul tekitas universumi Suur Pauk ehk algplahvatus, kuid universumi lõpetab Suur Lõhkiminek.

Teadlastegrupi sõnul on neil Suure Lõhkiminemise teooria tõenduseks andmeid ning see peaks aset leidma 22 miljardi aasta pärast, kirjutab The Telegraph.

«Suure Lõhkimineku teooria kohaselt eemalduvad ja kaugenevad objektid üksteisest. Tegemist on seega üsna dramaatilise stsenaariumiga,» teatas astronoom Marcelo Disconzi.

Teadlased jälgisid kaugel asuvat supernoovat, tõendamaks 2003. aastal esmakordselt välja käidud Suure Lõhkimineku teooriat.

See teooria põhineb eeldusel, et universum laieneb aina kiiremini ja kiiremini ning koos sellega nõrgeneb gravitatsioon.

«Matemaatikaliselt on seda võimalik tõendada, kuid selle hoomamine füüsika kaudu on märgatavalt raskem,» jätkas Disconzi.

Varasemalt on välja käidud, et universumi lõpp võib saabuda näiteks ka Suure Kokkutõmbumise, Suure Jahtumise või Suure Kuumenemise tõttu.

Suure Lõhkimineku teooriaga on kerkinud üles, et kuidas selgitada füüsikaseaduste raamidesse mitte mahtuvat kosmiliste objektide liikumist valgusest kiiremini. Arvatakse, et universumi viskoossus ei ole kiiresti laienevale universumile takistuseks.

Disconzi sõnul on Suure Lõhkimineku teooria kõige loogilisem, kuna astronoomilised vaatlused  ja andmed toetavad seda.

Uurijad on varem universumi kadumist võrrelnud näiteks keeva vee aurustumise, magneti kuumenemise ning jõu kaotamise protsessiga.

Universumi tekkimisel mängis rolli nähtamatu substants Higgsi väli, kuid see võib mängida rolli ka kadumisel. Teooria kohaselt on Higgsi väli kvantväli, mis täidab kogu ruumi.

Taani teadlaste uuring näitas, et Higgsi väli eksisteerib kahes olekus nii nagu aine saab olla vedel või tahke.  Higgsi väli on samas väga tihe.

Kui see ultratihe Higgsi väli on tõesti olemas, siis võivad selle «mullid» tekkida universumis ükskõik, millisel ajal ja kohas. See meenutab olemuselt vee keemist.

Suure Paugu teooria kohaselt tekkis universum 13,8 miljardit aastat tagasi kui väga tihedas olekus olnud universum hakkas plahvatuslikult paisuma.

Esmalt oli universum väga tihe ja kuum, kuid mida enam paisus, seda jahedamaks ja vähem tihedaks muutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles