Allar Jõks tundis joogaga tegelema hakates teatud valehäbi: kas ikka mehele see värk sobib?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks
Allar Jõks Foto: Maksim Toome

Paljude Eesti inimeste mureks on stress ja depressioon, mida ühed püüavad uputada pudelisse, teised aga vaigistada ravimeid neelates. Ometigi aitab neid probleeme tuntavalt maandada joogaga tegelemine, sest tegu on Idamaadest alguse saanud inimeste püüuga korrastada oma käitumist, hoiakuid ja mõtlemist ning see enamasti aitab.

Eestis tegelevad joogaga paljud tuntud inimesed, keda võib kohata nii tavalistes joogatundides kui ka Joogafestivalil. Polygon Teatri lavastaja Tamur Tohver leiab, et kui inimene jõuab teatud vanusesse, siis tema keha on kulunud ja seda tuleb hakata toestama. Parem on muidugi, kui seda tehakse maast madalast ning jooga ongi selleks sobiv. Tamur ise alustab hommikuti tšakrate äratamisega, korrastab mõtteid ning teeb nii jooga- kui ka joogaväliseid harjutusi.

Endine õiguskantsler ja praegune vandeadvokaat Allar Jõks on mees, keda paljudel on ilmselt lausa ootamatu näha joogamatil istumas. Mees ise tunnistab, et alaga tegelema siirdudes tundis ta teatud valehäbi: kas ikka mehele see värk sobib, kuidas peaks ennast riidesse panema ja nii edasi. Üsna ruttu selgus, et jooga on tegevus, kus selliseid asju tähele ei panda ja kus ei võistelda – kui, siis ainult iseendaga.

Tamur Tohver ütleb, et elus on vaja tasakaalu ja toob näidetena võrdlusi elust enesest alates rikkuse ja vaesuse ebaühtlasest jaotumisest kuni halbade suheteni ämmaga – ka see viimane mõjub halvasti kogu perele. Seetõttu tuleb seada eesmärgid ja leida kõiges tasakaal. Kui näiteks inimene kaldub tüsedusele, siis tuleb mõned selles süüdi olevad asjad asendada muuga – näiteks meestele soovitab ta loobuda alkoholist pubis ja rasvasest praest söögilauas.

Allar Jõks rõhutab õige hingamise tähtsust. «Kümme sügavat sisse-väljahingamist ja elus lähevad paljud asjad ise korda,» rõhutab ta. «Jooga on kõige demokraatlikum sportlik tegevus ja sellega tegeleda pole kunagi hilja. Kui näiteks seista kaks minutit pea peal ja vaadata elule alt üles, paneb see maailmapildi paika ja õpetab aupaklikkust elu vastu.» Ta tunnistab siiski ka seda, et pilt pea peal seisvast eksõiguskantslerist võiks üsna huvitav välja näha.

Lauljanna Hanna-Liina Võsa arvab, et elus tuleb teha seda, mis endale meeldib ja mitte lasta ennast teiste arvamusest kõigutada. «Jooga on aidanud mul omi asju ajada – enne esinemisi teen väikesi joogaharjutusi, see on aidanud närvi maha võtta,» räägib ta. Enese lõõgastamisega tegeleb ta vahel otse garderoobis.

Allar Jõks naerab, et igaühel peaks elus olema mingi väike veidrus, mis aitaks raskustest üle olla. «Jooga toob ellu uusi värve – oma endises ametis oli kõik sageli mustvalge, nüüd on ka teisi toone.» Tema sõnul on jooga lõputu tee, seal pole võimalik kohale jõuda. Jooga ei asenda Allar Jõksi arvates teisi spordialasid, seepärast käib ta lisaks ka jooksmas, mängib tennist ja teeb muudki keha treenivat. Meest võib peagi näha Haapsalus Joogafestivalil ja ehk siis ka lausa pea peal seismas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles