Vene linn keelas jooga kui ususekti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jooga
Jooga Foto: SCANPIX

Venemaa Nižnevartovski linna võimud keelasid jooga kui religioosse sekti hoolimata sellest, et Indiast pärit vaimu ja keha kosutavad harjutused on aina populaarsemad.

Venemaa kõige tuntum joogataja on peaminister Dmitri Medvedev, edastab Kommersant.

Linnavõimudelt said vastavasisulise kirja vähemalt kaks joogastuudiot, mis tegutsevad linnale kuuluvates ruumides. Kirjas seisab, et jooga keelamisega takistatakse uute ohtlike usuliikumiste teke ja levimine.

Ametnike teatel on hatha joogal seos religiooniga ning sellega tehakse «ajupesu». Teada on, et just see joogaliik on nii Euroopas kui Venemaal kõige populaarsem.

Kohaliku joogaõpetaja Inga Pimenova sõnul oli sellise kirja saamine ehmatav.

«Käivitasime kampaania tõendamaks, et me ei ole mingi müstiline sekt, vaid terviseliikumine,» lisas joogaõpetaja.

Maailmas tähistati möödunud kuul esmakordselt rahvusvahelist joogapäeva. Venemaa oli nende 177 riigi seas, kus 21. juunil toimusid mitmed joogaüritused, millel osales üle 30 000 inimese.

Kui Venemaa praegune peaminister Dmitri Medvedev oli 2008 – 2012 president, siis kasvas noorte seas jooga populaarsus, kuna ka riigijuht harrastas seda.

Venemaal on pikka aega olnud tihedad suhted Indiaga, kust jooga pärit on ning selle tõttu on Venemaal joogat harrastatud rohkem kui 100 aastat, mitte see ei ole nüüdisaegne fenomen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles