ETV toob vaatajateni Pärnu filmifestivali dokfilmid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Alati koos"
"Alati koos" Foto: Kaader filmist

6.-19. juulini toimub Pärnu XXIX rahvusvaheline dokumentaal- ja antropoloogiafilmide festival. Lisaks paljudele filmidele, mida on võimalik üle Eesti kinoekraanide vahendusel vaadata ja mida hindab rahvusvaheline žürii, jõuab 6.-11. juulini ka ETV ekraanile kuus dokumentaalfilmi.

XXIX Pärnu Filmifestivali rahvusvaheline võistlusprogramm toob teravasse fookusse perekonna rolli inimese elutee kujundamisel. Filmidele eelneb kommentaar.

ETV ekraanile jõudvate filmide tutvustused:

6. juulil kell 22.10

"Alati koos" ("Stale spolu", Tšehhi 2014)

Ebaharilik perekond, kus üheksa last ja nende vanemad elavad paradiisis, mis asub Lõuna-Boheemia mägistes metsades. Pereisa on väga distsiplineeritud mees ning juhib pereelu oma karmi käega. Ema on palju pehmem, kuid pooldab alati isa seisukohta. Kuigi mõlemad vanemad on haritud inimesed, on nad otsustanud elada väljaspool peavoolu raame. Näiteks lapsed ei käi koolis ja õpivad vaid vanematelt. Suvel elavad nad kodumaal, talvel aga ühe Andaluusia silla all Hispaanias. See on moodne kooselu, kus nauditakse liikumisvabadust Euroliidus.

7. juulil kell 22.10

"Igavesti õnnelik" ("Happily Ever After", Hollandi/Horvaatia 2014)

Filmi looja, horvaaditari Tatjana autoportree. Elukogenud naine  otsib üles oma varasemad mehed Moskvas, Hamburgis, Londonis, Zagrebis ja uurib, miks kooselu ebaõnnestus ning kas vana arm võiks uuesti elustuda. Õnnelik kooselu täieliku teineteisemõistmisega on sinilind, mida Tatjana kinni püüda igatseb.

8. juulil kell 22.10

"Kooselu" ("Razem", Poola 2014)

Kui eakas inimene jääb üksi ning ta ei leia uut elukaaslast inimeste hulgast, siis miks mitte veeta ülejäänud elupäevad mõne loomaga? Tema võib ju olla isegi suurem sõber ja tugi kui meie oma sookaaslane.

9. juulil kell 22.10

"Videvik" ("Prysmerk", Ukraina 2014)

Kauges Ukraina staniitsas elab 82-aastane Maria koos pimeda poja Saškoga. Pere ainsaks toitjaks on lehm. Maria ja Saško peavad lehma ning lehm neid. Ilma loomata nad hakkama ei saaks. Aga ka kõige kurvemas kooselus on oma õnnehetked.

10. juulil kell 22.45

"Midagi paremat on tulekul" ("Something Better to Come", Poola/Taani/Vene 2015)

Julia on tavaline teismeline, kes proovib kosmeetikat, alkoholi, tubakat ja armub esimest korda. Ning saab varsti emaks. Tema elukoht ja perekond on aga ebaharilikud. Tüdruk elab Euroopa ühel suurimal prügimäel, kust paistavad Moskva elurajoonid. Prügimägi katab ja toidab nii Juliat kui ka tema ema, samuti teisi lapsi ja mehi, kes ühtekokku moodustavad suure kärgpere. Kas selline ongi 21. sajandi moodne kooselu, küsib filmi autor.

Režissöör Hanna Polak on Moskva tänavalapsi filminud juba 14 aastat. Kahjuks pole siiani täitunud nende unistus leida omaette korter ja alaline elukaaslane ning kasvatada lapsi traditsioonilises kodus.

11. juulil kell 22.20

"Oodates augustit" ("Waiting for August", Belgia/Rumeenia 2014)

Georgiana Halmac on filmis 15-aastane ja elab koos kuue noorema venna-õega väikeses Rumeenia linnakeses Bacaus. Laste ema Liliana töötab Torinos ja tuleb koju alles järgmise aasta augustis. Kuigi ta juhendab telefonitsi vanemat tütart Georgianat nooremaid kasvatama, igatsevad lapsed ikkagi ema tagasi. Film avastab, kui taibukad võivad väikesed inimesed olla vanemate puudumisel. Huvitav, kui palju on juba maailmas taolisi XXI sajandi virtuaalseid kooselusid?

Laupäeval, 11. juulil, toimub Pärnus filmifestivali lõpetamine, millest ETV teeb kell 23.20 otseülekande, kus tuntud eesti inimesed analüüsivad võistlusfilme ja selguvad festivali võitjad. Saadet juhib filmikriitik Tõnu Karjatse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles