USA hapusilgu video solvas rootslasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi üks rahvustoit surströmming ehk hapusilk
Rootsi üks rahvustoit surströmming ehk hapusilk Foto: Wikipedia.org

Youtube`is on lehekülje BuzzFeed tehtud video, millel ameeriklased nuustutavad, maitsevad ja kommenteerivad Rootsi ühte rahvustoitu, hapusilku (hapendatud räime) ehk surströmming´ut.

Video, mis kannab pealkirja «Americans try surströmming for the first time», on rootslaste arvates solvav, edastab The Local.

Kui konserv avati ja lõhn maitsjate ninna jõudis, oli kuulda karjatusi ja kriitikat.

Kuulda oli selliseid sõnu ja lauseid nagu «kloaak», «kasutatud lapsemähe», «laip» ning «välikäimla, kuhu on visatud koeratoitu».

Üks maitsja sõnas, et Rootsi heeringas lõhnab nagu kahetsus.

«Tegemist on kõige kohutavama lõhnaga, mida olen oma elus tundnud ning ma tahan sellest kaugemale,» lisas teine.

Seda klippi on vaadatud üle ühe miljoni korra ning vaatajate seas on ka palju rootslasi.

Oli ka neid rootslasi, kes pidasid seda videot naljakaks, on hapendatud räime ekspert Ruben Madsen maruvihane.

«Surströmming on delikatess. Seda tuleb hoida jahedas, mitte soojas. Piimhape hävitab siis valgud ning kalast jääb alles vaid puder. Videost on näha, et konservikarbis olid vaid kalajäänused,» lausus Madsen.

Rootsi ekspert lisas, et ameeriklaste tehtud hapusilgu maitsmise video on rootslasi ja Rootsi toidukultuuri solvav.

«Tahaksin viia eksperimendi läbi ameeriklaste hamburgeriga, jättes selle paariks nädalaks päikese kätte. Siis paluksin välismaalastel seda süüa ja oma hinnangu anda,» paukus rootslane.

Madseni sõnul ei sööda hapusilku konservikarbist, vaid see tõstetakse taldrikule ning lisatakse sibulat ja hapukoort ning juurde serveeritakse leiba ja kartulit.

Madsen, kes töötab Ulvöni saare Surströmming´u akadeemias, pakkus Rootsi silku maitsnud ameeriklastele välja, et õpetab neid seda delikatessi õigesti sööma.

Rootslane lisas, et sellele peab eelnema ameeriklaste poolne vabandamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles