Taanist leiti 5500 aasta vanused sõrmejäljed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehterpeekerkultuuri anum
Lehterpeekerkultuuri anum Foto: Wikipedia.org

Taani arheoloogid teevad väljakaevamisi alal, kuhu kerkib Saksamaa Fehmarni saare ja Taani Lollandi saare vaheline meretunnel ning nad leidsid sealt keraamikat, millel on 5500 aasta vanused sõrmejäljed.

Ekspertide hinnangul kuuluvad sõrmejäljed anuma tegijale, edastab Live Science.

Tegemist on nõuga, milliseid valmistati lehterpeekerkultuuri ajajärgul (4000 – 2800 eKr). Selle kultuuri esindajad olid Skandinaavia ja Põhja-Euroopa esimesed farmerid.

Arheoloogid leidsid anumakillud Taani Lollandi saare lõunarannikult Rødby Havnist.

«Paigas oli kokku kolm lehterpeekerkultuuri anumat, milles võis kunagi olla jook või roog, mida kasutati rituaalides,» selgitas arheoloog Marie Olesen.

Olesen ja ta kolleegid leidsid samast paigast ka 5500 aasta vanuse ränikivist kirve. Kirves leiti kohast, kus kiviajal laius meri.

Nõukildudelt avastati sõrmejäljed siis, kui need jõudsid Taani rahvusmuuseumi konservaatorite kätte.

Oleseni sõnul oli sõrmejälgedega nõu hoolega ja kvaliteetselt valmistatud, mis näitab, et tegemist oli tähtsa anumaga.

«Nõule jäetud sõrmejäljed jäid sinna juhuslikult. Samas on need aga nagu kellegi allkiri, olles väga isiklik,» lisas arheoloog.

Möödunud aastal avastas Olesen koos kolleegidega 5000 aasta vanused jalajäljed, mis oli jäetud isikute poolt, kes päästsid oma kalastusvõrke, et need ei jääks üleujutuse alla.

«Oleme saanud üsna palju materjali ja infot inimeste kohta, kes elasid Lollandi lõunarannikul ajal, mil Põhja-Euroopas hakati tegelema põllumajandusega,» lisas Lolland-Falsteri muuseumi esindaja Anne-Lotte Sjørup Mathiesen.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles