10 fakti kultuslaulja Nina Simonest

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nina Simone
Nina Simone Foto: Vida Press

Filmilooja Liz Gibus viibis publiku seas, kui Nina Simone astus üles 1976. aastal Montreaux Jazzi Festivalil Šveitsis. Tema esimesed sõnad publikule olid: «Te ei mõista mind, te ei saa aru, mida ma mõtlen, kui ütlen, et olen väsinud… See on minu viimane jazzkontsert, lõpetan, et jõuda kõrgemale tasandile.» Garbuse uus dokumentaal «Mis juhtus, miss Simone?» ongi katse mõista, mida legendaarne laulja ja inimõiguste eest võitleja oma väljaütlemisega silmas pidas. 

Siin on 10 asja, mida õppis Nina Simone portreefilmist ajakiri Rolling Stone:

1. Simone oli lapsena väga üksik.

Ta on öelnud, et lastena mängides, tahtsid teised lapsed, et ta mängiks neile klaverit selleks, et nemad saaksid tantsida.

2. Ta on esinenud varajases nooruses Hugh Hefnerile.

See selgub ka Hefneri lühikeseks jäänud TV-sarjast «Playboys’ Penthouse».

3. Raadiojaamad mitte ainult ei keeldunud mängimast lugu «Mississippi Goddam», vaid saatsid pooleksmurtud plaadi tagasi.

Pala oli kirjutatud protestiks peale mustanahaliste kiriku pommitamist Birminghamis 1963. aastal. See oli Simone karjääri murdepunkt, mis muutis ta mustanahaliseks inimõiguste eest kõnelejaks. See oli tol ajal naiste seas väga harv nähtus.

4. Kord ta lausus Dr. Martin King Jr.’le «Ma pole mittevägivaldne.»

Suunanud oma energia inimõiguste eest võitlusele, küsis ta kontserdi publikult, kas nad oleksid valmis tapma eesmärgi nimel.

5. Simone oli Malcolm X naaber.

Simone ja tema pere elasid ikoonilise suurkuju ja tema naise Betty Shabazzi kõrvalmajas Mont Vernonis New Yorgis.

6. Ta oli seksisõltlane.

Ühes intervjuus avaldas Simone: “Minu suhtumine seksi on see, et me peaksime seda tegema kogu aeg.”

7. Ta põgenes oma abikaasast manageri eest kaheks nädalaks.

Kitarrist Al Shackman räägib filmis loo sellest, kuidas ühel õhtul lauljatari mees, Andrew Stroud näinud Simonet pistmas üht fännikirjakest taskusse ning peksnud teda kogu tee koju, seejärel asetanud püstolitoru oimukohale ning vägistanud ta.

8. Ka Simone ise oli vägivaldne.

Lahkudes Stroudi juurest, hülgas Simone ka oma tütre ning kolis Libeeriasse. Aastaid hiljem, kui tütar ema juurde Lääne-Aafrikasse jäi, muutus nende suhe vägivaldseks. Tütre sõnul olla ema lausa koletiseks muutunud.

9. Simonel oli närvivapustus, kui ta Bill Cosby soojendajana üles astus.

Simone lausus ühes intervjuus: «Ma usun, et artistid, kes ei pühenda end sõnumite edastamisse, on palju õnnelikumad. Mina aga pean elama Ninaga koos ja see on väga raske.» Stroudi sõnul võis lauljanna ka kingaviksi omale pähe määrida ja samal ajal vadistada.

10. Peale come backi kaheksakümnendatel astus ta ühes Pariisi kohvikus üles peaaegu tühjale saalile.

Simone oli Libeerias küll õnnelik, kuid teda vaevas rahahäda. Pariisi saabudes ei uskuvat keegi, et just Simone esineb kohvikus. «Mind ei tulnud keegi vaatama,» ütles ta. Prantsusmaal diagnoositi naisel ka maaniline depressioon ja bipolaarne häire. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles