Ameerika parimaks fotograafiks tituleeritud fotograafi Sally Manni elu ekraanil

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõmmis Sally Manni portereefilmist "What remains"
Tõmmis Sally Manni portereefilmist "What remains" Foto: Tõmmis filmist

2001. aastal Ameerika parimaks fotograafiks nimetatud Sally Mann sai tuntuks 1990’te alguses oma alasti lapsi kujutava intiimse fotoseeriaga. Tema piltide uueks läbivaks teemaks on inimese surnukeha lagunemise protsess. Tuleval nädalal, 6. juulil on Sally Manni portreteeriv film “What Remains” kino Sõprus ekraanil.

Kriitikute ja avalikkuse poolt esialgu valesti mõistetud ja lapspornograafias süüdistatud fotograafi enigmaatilised ja lummavad fotod on tänaseks maailmakuulsad. Inimeste küünilisus aga jättis oma jälje ja Sally piltide uueks läbivaks teemaks on inimese surnukeha lagunemise protsess.

Geniaalse fotograafi stiil on aga jäänud äratuntavalt samaks – poeetilised, igatsust ja nostalgiat tekitavad pildid mõjuvad lähedaselt ja isiklikult ning nendes on mingi ainulaadne sügavalt tume ilu, mida on raske sõnadesse panna. Tema fotode vaatamine on nagu rännak emtotsioonide ja mälestuste radadel, mis paneb igatsema millegi järele, mida võib-olla polegi kunagi olnud.

“What Remains” režissöör Steven Cantor on keeranud oma kaamera Sally poole ja tulemuseks on intiimne lähiportree ühe kunstniku eraelust ja loomeprotsessist. Täpiks i-l saab filmis nautida geniaalse silmaga Manni erakordseid fotosid üle kinoekraani ja see on elamus mis sööbib sügavale mällu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles