Täna 52 aastat tagasi ütles John Kennedy: «Ich bin ein Berliner»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kennedy Lääne-Berliinis 26. juunil 1963 kõnet pidamas
John Kennedy Lääne-Berliinis 26. juunil 1963 kõnet pidamas Foto: SCANPIX

USA president John Kennedy pidas 26. juunil 1963. aastal Saksamaal Lääne-Berliinis kõne, milles lausus kuulsaks saanud lause « Ich bin ein Berliner» (Ma olen berliinlane).

52 aastat tagasi oli Kennedyt kuulamas ligi pool miljonit inimest, kes reageerisid suurte ovatsioonidega.

Teise maailmasõja võitjariigid olid Saksmaa jaganud okupatsioonisektoriteks ning osa Berliinist oli nagu saar, mida ümbritsesid Nõukogude Liidu kontrolli all olnud alad.

Kennedy kinnitas oma kõnes USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa kontrollitavate piirkondade elanikele, et vaba maailm toetab neid. Vaid kaks aastat varem, 1961. aastal oli hakatud ehitama Berliini müüri. Selle abil taheti takistada sakslaste põgenemist Ida-Berliinist Lääne-Berliini.

Lääneberliinlastele kuulsa kõne pidanud Kennedy suri viis kuud hiljem, 1963. aasta novembris Dallases, kus teda tabasid salamõrvari kuulid.

Lääne-Berliin mängis Teise maailmasõja järgselt väga tähtsat rolli. Täpselt 15 aastat enne Kennedy kõne, 26. juunil 1948 käivitati Berliini õhusild. Nõukogude Liidu blokaadi tõttu said Berliini lääneosa eluks vajalikku ning maailmaga sidet pidada vaid õhu kaudu.  

Nõukogude Liidu eesmärgiks oli panna Lääne-Berliin endast majanduslikku sõltuvusse.

USA ja Briti lennukid transportisid Lääne-Berliini iga päev keskmiselt 2,5 miljonit kilogrammi tarbeid, sealhulgas sööki, vett, ravimeid, rõivaid ja kütust.

Õhusilla eest vastutas USA kindral Lucius Clay, kes 15 aastat hiljem oli Lääne-Berliinis koos president Kennedyga poodiumil.

Berliini blokaad kestis üle kümne kuu. Blokaadi lõpust ei möödunud  kahte nädalatki kui lääneriikide okupatsioonivööndist sündis uus riik Saksa Liitvarabariik, mille tekkeajaks oli 23. mai 1949.

Ida-Saksamaa ehk DDR rajati sama aast 7. oktoobril.

Kahe Saksamaa taasühinemine toimus 3. oktoobril 1990.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles