Oslo saab «mesilaste kiirtee»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilased
Mesilased Foto: SCANPIX

Norra pealinna Oslosse rajatakse «mesilaste kiirtee», kaitsmaks neid tolmeldamise sisukohast tähtsaid putukaid.

Oslosse istutatakse võimalikult palju lilli nii surnuadadesse, haljasaladele, eraaedadesse kui rõdudele, et mesilastel oleks turvaline pealinnas lennata ning teekonnal oleks neil nektar ja «majutus» alati käepärast, kirjutab Helsingin Sanomat.

Tegemist on maailma esimese sellise mesilaste kaitsmise projektiga ning selles osalevad peale loomakaitseorganisatsioonide ka firmad ja eraisikud.

Näiteks paigutas Oslos üks raamatupidamisfirma, mille kontor asub korrusmaja 12. korrusel, oma rõdule taimi ning kaks mesilaspesa.

Viimase aja uuringute kohaselt on mesilaste arvu kahanemise põhjuseks nii Euroopas kui USAs põllumajanduses kasutatavad väetised ja putukamürgid.

Ekspertide arvates on Norra 200 mesilaste liigist kolmandik ohustatud.

Mesilaste arvukuse vähenemine mõjutab otseselt inimeste toidulauda, kuna mesilaste tehtav tolmlemine mõjutab 30 – 40 protsendi ulatuses toidutootmist.

Hiinas Sichuanis on mesilaste arv kahanenud sedavõrd, et farmerid peavad tolmeldama taimi käsitsi. USA põllumehed rendivad mesilasepesi, et põllutaimed saaksid tolmeldatud.

Norra liigirikkusega tegeleva organisatsiooni Sabima esindaja Christian Steel toetab Oslos läbi viidavat algatust, kuid samas peab Norra valitsuse keskkonnapoliitikat lühinägelikuks, kuna mesilaste kaitsmine peaks olema pikaajaline programm, mitte vaid ühekordne kampaania.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles