Kängurud eelistavad vasakut käppa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Känguru
Känguru Foto: SCANPIX

Venemaa Peterburi ülikooli ja Austraalia  Tasamaania ülikooli teadlaste uuring näitas, et kängurud teevad põhilisi asju nagu enda puhastamine ja söömine eelkõige vasaku esikäpaga.

Teadlaste sõnul oli see tähelepanek esimene selline, edastab BBC.

Zooloogid veetsid tunde Austraalias Tasmaania ja New South Walesis looduses jälgides nii känguruid kui vallabisid ning ilmnes, et enamik neist tegi vajalikke toiminguid vasaku käpaga.

Austraalia teadlase Janeane Ingrami sõnul ei peetud seda uuringut esmalt tõsiseltvõetavaks, kuna käelisust seostatakse pigem inimeste, mitte metsikus looduses elavate loomadega.

«Minu kolleegid olid üsna skeptilised, kuna loomade puhul ei peeta ühe või teise käpa eelistamist uurimisväärseks. Teooria kohaselt sõltub käpa või jäseme eelistamine sellest, kumb ajupool on domineeriv,» selgitas teadlane.

Vene uurija Jegor Malašjevi sõnul peeti veel 10 – 20 aastat tagasi parema või vasaku käe eelistust omaseks vaid inimestele. Siis aga hakati sama asja uurima imetajatel ning leiti, et see võib kehtida ka nende puhul.

Ingram lisas, et näiteks papagoide puhul on uuritud kumba küünisega nad toitu hoida eelistavad ning koerte puhul, et millise käpa nad ulatavad.

Uues uuringus jälgiti Austraalias elavat kahte känguru ja ühte vallabi liiki. Ilmnes, et inimeste kõrval on ka kängurud need, kelle seas on «vasakukäelisi».

Uurijate arvates võib olla tegemist niinimetatud paralleelevolutsiooniga ning jäseme eelistus arenes nii primaatidel kui kukkurloomadel.

Kahel alajäsemel käimine mängib suurt rolli, kuna esijäsemed on siis vabad ning nende abil saab muud teha. See kehtib nii inimeste kui kängurude kohta.

Edaspidi plaanitaks uurida kängurute ajutööd, et saada käpaeelistusele kinnitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles