Galerii: Armastuse skulptuuri pidulik avamine Keila-Joal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

RMK avas Keila-Joa pargis Mati Karmini skulptuuri “Kaks südant”, mille külge saavad noorpaarid vana pulmatraditsiooni kohaselt kinnitada igavese armastuse sümboliks tabaluku.

Foto: Ernest Bondarenko

Ametlikult avatud skulptuurile kinnitasid esimesena luku vastabiellunud noorpaar Aljona ja Artjom Olev, tunnistajateks umbes 30-liikmeline pulmaseltskond.

Seejärel kinnitasid oma armastuse jätkuvat tugevust Raul ja Heli Isotamm, kes abiellusid 19. juunil viis aastat tagasi ning tähistas tänast tähtsat päeva poja ja tütre seltsis.

Foto: Ernest Bondarenko

Skulptor Mati Karmini sõnul on lukkude kinnitamine sildadele oma kihluse või pulmapäeval levinud komme mitte ainult Eestis, vaid ka paljudes teistes riikides.

“Küllap väljendab jõgi elu voolavust, liikumist ja ühiselt kinnitatud lukk selle kohal armunute lootust, et kaunis tunne kestab igavesti,” sõnas Karmin, kellel võttis igavest armastust sümboliseeriva skulptuuri valmistamine ideest teostuseni aega üle kahe aasta. Skulptuuri avanud Mati Karmin tunnustas RMK-d selle eest, et skulptuuriga on väärikalt lahendatud ka varem sildade külge kinnitatud lukkude säilitamine. „Nüüdsest ei tohiks ükski armunute lukus süda kaotsi minna,“ sõnas ta ja avaldas lootust, et skulptuurist kujuneb ilus monument armastusele.

Foto: Ernest Bondarenko

Keila-Joa parki haldava RMK loodushoiuosakonna Tallinna piirkonna juhataja Kristjan Maasalu sõnul kinnitasid noorpaarid varem oma pulmapäeval tabalukke Keila-Joa pargi sildade külge, kuid paraku rikkus see sildade konstruktsiooni ning vanad lukud tuli sildade renoveerimistööde käigus eemaldada. Kõik kaks aastat tagasi eemaldatud vanad lukud on osaks skulptuurist.

Foto: Ernest Bondarenko

Avangardlik metallvarbadest skulptuur avati Keila-Joa pargis sildade vahelisel jõesaarel 19. juuni pealelõunal toimunud tseremoonial.

Mati Karmini senisteks tuntumateks teosteks on Tartu Raekoja platsi purskkaevuskulptuur “Suudlevad tudengid” ja pronksist “Siga” Tartu turuhoone ees, Michael Parki monument Pirita teel, parvlaev Estonia hukule pühendatud monumendid Hiiumaal ja Pärnus ning Toris asuv ratsamonument “Püha Jüri võitlus lohega”.  Uuenduslike materjalide kasutamise poolest tuntud Karmini loomingu üks suurejoonelisemaid väljundeid on 1990. aastatel alustatud meremiinidest mööbli valmistamine.

Vaata pildigaleriid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles