Söö vähem ja tunne ennast paremini!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spagettide söömine nõuab teatavat vilumust.
Spagettide söömine nõuab teatavat vilumust. Foto: Caro / Scanpix

Sel nädalal räägib OÜ Fitnessteam, kuidas süüa vähem, aga samas tunda ennast paremini.

Kas oled sa proovinud kaalu langetades kärpida oma toidu portsjoneid? Kas selle tulemusena on sul kõht kogu aeg tühi?

Tavaliselt on just pidev näljatunne see, miks kõik need üritused luhtuvad. Kuid on ka teine võimalus. Siin mõned nipid, kuidas seda kõike vältida.

Alustuseks olgu öeldud, et sinu keha vajab kõike- nii rasvu, süsivesikuid kui ka valke.

Tavaliselt teevad inimesed kaalu langetades oma toitumises suuri muutusi. Selleks, et kaalu langetada, kärbitakse üldjuhul just nii rasvad ja süsivesikud peaaegu täielikult. Soovitavad ju erinevad toitumissüsteemid erinevalt- osad väidavad, et paksuks teevad rasvad ja teised, et paksuks teevad süsivesikud. Ja kuna kindlalt ei teata, siis kindluse mõttes eemaldatakse mõlemad.

1. Kärbi toidu kogust järk-järguliselt.

Kui oled harjunud sööma liiga palju, korrigeeri oma toidu portsjoneid vähehaaval. Kuigi vähem söömine on tähtis, liigselt ja liiga ruttu kärpides võid sa teha endale karuteene. Anna kehale ja vaimule aega kohanemiseks!

2. Söö kiudainerikkamaid ja aeglasemalt imenduvaid süsivesikuid.

Toiduainetest nagu tatar, pruun riis, erinevad täisteratooted vajalike ainete kättesaamiseks peab keha nägema vaeva, nad ei põhjusta suurt veresuhkrutaseme kõikumist ning seetõttu püsib ka kõht pikemat aega täis.

Vastupidi on suhkrurikaste toiduainetega. Lihtsuhkrurikaste toiduainete kasutamiseks ei vaja organism erilisi jõupingutusi, mistõttu kõht läheb ruttu tühjaks. Sinu veresuhkru tase tõuseb kiiresti ning ka sama kiiresti langeb.  Nälga ära kunagi kustuta magusaga!
Sama kalorihulga juures on sul valida- kas tunda ennast hästi või näljasena!

3. Söö juurvilju.

Kindlasti tead sa, et juurviljad on sulle kasulikud. Lisaks kasulikele ainetele täidavad nad ka ülimalt tagasihoidliku kalorikoguse juures edukalt sinu kõhtu.  Täiskõhutunne tekib ilma, et sa oleksid jälle üle söönud. Kui oled meeletu sööja, söö taldrikutäis salatit enne põhirooga.

4. Söö kvaliteetset toitu.

Väldi valmis fabrikaate. Sa ei tea kunagi, millest on need toidud valmistatud. Üldjuhul on nad väga rasva- ja suhkrurikkad. Seepärast võid sa neid süüa märksa vähem, kui korralikku ja kvaliteetset toitu!

5. Valgurikkad toidud aitavad vähendada magusaisu.

Erinevad uuringud on leidnud seoseid vähenenud magusaisu ja valgurikkama toidu söömise vahel. Igale toidukorrale lisa midagi valgurikast, nagu näiteks liha, kana, kala, mune, kodujuustu jne.

6. Ära unusta süüa ka rasvu.

Heade rasvade nagu oliiviõli, pählite, rasvase kala, linaseemneõli lisamine toidule on kasulik sinu kehale ja samuti väga kõhtutäitev.

7. Limonaadi asemel joo vett.

Üldistatult tasub sul magusaid jooke vältida. Nad on paksult täis suhkrut ja eneselegi märkamatult jood endale sisse suure kalorikoguses. Kõige hullem- nad ei täida sinu kõhtu. Juua on ennast ülekaalulisemaks palju lihtsam, kui süüa. Kui sulle tavaline vesi ei maitse, võid seda maitsestada nii sidruni-, arbuusi- või laimilõikudega.  Lisaks on sarnaselt juurviljadele vesi ka hea kõhutäitja.

8. Söö rahulikult.

Ajju jõuab signaal täis kõhust väikese hilinemisega. Kiiresti süües oled sa jõudnud selleks ajaks süüa juba liiga palju.
 

Vaata lisaks:

www.kaalustalla.ee
OÜ Fitnessteam
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles