«Troonide mäng» hoiatab kliimamuutuse eest?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seriaali «Troonide mäng» tegelane White Walker
Seriaali «Troonide mäng» tegelane White Walker Foto: SCANPIX

Kliimaekspertide sõnul hoiatab menuseriaal «Troonide mäng» kliimamuutuse eest, kuna selles on palju stseene, milles on näha ekstreemseid ilmaolusid.

Teadlased on juba mõnda aega uurinud, miks maailma eri paiku tabavad aina sagedamini ekstreemsed ilmad, edastab Daily Mail.

«Seriaalis nähtava saab mõnes mõttes üle kanda nüüdismaailmas toimuvale,» leidsid kliimaeksperdid.

Nad lisasid, et seriaalis viitavad sellele eriti White Walkers tegelased, kes on nagu suur külm zombiarmee.

Mõni aeg tagasi kinnitati, et globaalne kliimasoojenemine on aeglustunud, kuid nüüdse teate kohaselt on see hoopis kiirenenud.

Teadusuuringu kohaselt kerkis Maal ajalvahemikul 1950 – 1999 temperatuur 0, 113 kraadi, samas kui ajavahemikul 2000 – 2014 oli temperatuuritõus 0,116 kraadi.

Temperatuuritõusu arvele kirjutatakse äärmiselt jaheda ja kuuma ilma aina sagedam esinemine.

«Troonide mängu» viienda hooaja esimeses osas on näha, kuidas Põhjas Alatise Talve Maal elava hõimu liikmed, kes näevad välja nagu muumiad, teevad rünnaku Lõunasse.

Lõuna Westerosi aadlikud ja elanikud püüavad rahulikku elu jätkata ning osa neist isegi küsivad, kas White Walkers´eid üldse olemas on.

«Selles seriaalis viidatakse kliimamuutusele White Walkersite ja Lõuna elanike kokkupõrke kaudu,» leidsid kliimauurijad.

USA Massachusettsi ülikooli teadlane Charli Carpenter kirjutas juba 2012. aastal, et «selle seriaali slogan «Talv tuleb» on nii otsene kui metafooriline viide kliimamuutusele».

Välja on käidud, et sarjas olev sõjameeste ordu Night´s Watch esindab tänapäeva teadlasi, kes hoiatavad kliimamuutuse eest. Nende hoiatused aga on seni olnud võimul olijate jaoks nagu kurtidele kõrvadele.

«Night´s Watch sõjamehed, kes valvavad, et Põhja pimedad jõud ei jõuaks Seitsme kuningriigi müüride alla ega külvaks hävingut, on viide kliimateadlastele, kes tegelevad ekstreemsete kliimaolude uurimise ja hoiatamisega,» selgitasid uurijad.

Meedias on mitmel korral kirjutatud, et «Troonide mäng» püüab vaatajaid kliimamuutuste suhtes harida.

«Troonide mängu» raamatusarja autor George Martin on varem tunnistanud, et osaliselt sai ta selle kirjutamiseks inspiratsiooni kliimamuutusest.

«Kliimamuutus on üks neid asju, mis võib inimkonna välja suretada. Tahtsin anda vihje, milline võib kliimamuutus välja näha,» lausus kirjanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles