Jaapanis tahetakse liftid varustada WC ja joogiveega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo kõrghoone
Tokyo kõrghoone Foto: SCANPIX

Jaapanis plaanitakse maavärinaid silmas pidades panna liftidesse WC ja joogivesi.

Uudisteagentuuri Kyodo teatel kohtus Jaapani infrastruktuuri minister Akihiro Ota selle projekti käivitamise asjus erinevate firmade esindajatega.

Plaani kohaselt tahetakse liftidesse panna kergelt eemaldatavad veekindlad kotikesed, mis on kasutatavad WCna ning veepudelid.

Möödunud laupäeval toimus pealinna Tokyo lähedal merepõhjas maavärin magnituudiga 7,8 ning seda oli tunda ka linnas, kus ligi 20 000 lifti selle tõttu seiskusid. Umbes 14 lifti jäi pidama kahe korruse vahele ning muutusid ohtlikuks. Ühel juhtumil jäid inimesed lifti kinni tundideks enne kui nad päästeti.

2011. aasta märtsis tabas Jaapani kireosa maavärin magnituudiga 9,1 ning sellele järgnes võimas tsunami. Siis jäid paljud Tokyos olnud liftidesse kinni ligi kümneks tunniks.

Umbes 60 protsendil Jaapani hoonetes olevatest liftidest on maavärinadetektor. Ohu korral liigub lift lähima ukseava juurde ning uksed avanevad automaatselt, et sõitjad välja pääseksid.

Jaapan asub seismiliselt aktiivses piirkonnas ning igal nädalal on seal maavärinaid. Seismoloogide sõnul ei ole senised maavärinad pealinna Tokyot eriti puudutanud, kuid järgneval kümnendil võib väga võimas maavärin ka seda linna tabada.

Asjatundjate sõnul võib tugeva maavärina korral jääda Tokyos liftidesse kinni umbes 17 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles