Uuring Rootsis: ämmaemandatel on sünnitajate karjumise tõttu kuulmishäireid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rootsis  Göteborgi ülikoolis tehtud uuringu kohaselt on ämmaemandate seas aina enam neid, kellel on töökeskkonna tugevate helide ehk siis sünnitajate karjumise tõttu tekkinud kuulmisprobleeme ja -kahjustusi.

Uuring näitas, et sünnitusruumis võib detsibellide tase olla nii kõrge, et ületab ametlikult määratud ohutu heli piiri, edastab YLE.

Uuringus osalenud ämmaemandatest rohkem kui pooled sõnasid, et neil on kuulmishäireid, mille seas on näiteks sagedamini kõrvade lukku minemist ja tinnitust. Samuti tekitab valju heli väsimust ja loidust.

Teadlased mõõtsid sünnitusruumides detsibellide taset ning leidsid, et ämmaemandad töötavad keskkonnas, kus heli valjus ületab turvalise piiri.

Ligi poole tööajast on ämmaemandad keskkonnas, kus on 80 detsibelli ehk just niipalju on karjumise helivaljus.

Uuringus rõhutati, et sünnitajate karjumine võib olla ka sama vali kui rokk-kontsert ehk ületab 115 detsibelli.

«Pärast valjuhäälse naise sünnituse vastuvõtmist olen täiesti väsinud. Kodus tahan olla vaid vaikuses,» sõnas ämmaemandana töötav Shabnam Ronaghi.

Ronaghi sõnul kasutab ta tööl kõrvatroppe ning soovitab neid ka teistele ämmaemandatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles