Austraalia teadlane avastas Maa ionosfäärist nähtamatu plasma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Austraalia Sydney ülikooli noor teadlane Cleo Loi avastas enda sõnul Maa atmosfäärist silmale nähtamatut plasmat.

23-aastase Loi avastus on saanud astrofüüsikute ringkonnas juba skeptitsismi osaliseks, edastab news.com.au.

Loi avastas fenomeni, kasutades Lääne-Austraalia tühermaal asuvat  Murchison Widefield Array (MWA) raadioteleskoopi, mis võimaldab taevalaotust näha 3D-na.

Loi poolt kasutatud teleskoop MWA laiub üheksa ruutkilomeetri suurusel alal.

Loi kinnitusel avastas ta Maa atmosfääris kummalise silindrkujulised plasmastruktuurid. Oletatakse, et need tekivad atmosfääris päikese tõttu ioniseeritud gaasist.

«Rohkem kui 60 aastat on teadlased esitanud nende kohta hüpoteese ja oletanud, et need on olemas. Nüüd on meil nende kohta kindel tõend,» teatas uurija.

Teadlase sõnul asuvad need plasmaosad 600 kilomeetri kõrgusel, mis on ionosfääri ülemine piir. Just seal lõppeb Maa atmosfäär ning algab plasmasfäär.

Ta lisas, et nägi mustrit, milles väga suure tihedusega plasma vaheldus vähema tihedusega plasmaga. Need plasmaosad liikusid aeglaselt ja joondusid Maa magnetvälja joontega.  

«Selliseid struktuure ei oldud varem nähtud. On ka neid skeptilisi tegelasi, kes arvavad, et need plasmastruktuurid olid viletsa pildikvaliteedi tulemus, mitte et need tegelikult eksisteeriksid,» selgitas noor teadlane.

Loi lisas, et ta on veendunud nende olemasolus ionosfääris ning ta tõendab lõplikult, et need on olemas.

Teadlane lisas, et kosmose kohta saadakse aina enam informatsiooni ning üsna varsti võidakse galaktikate, tähtede ja muu kosmilise kohta olev ümber hinnata.

Cleo Loi õppejõu Tara Murphy sõnul on noore naise töö märkimisväärne.

Ta lisas, et tavaliselt võetakse noorte avastused vastu skeptitsismiga ning arvatakse, et on liiga hea, et olla tõsi. Kuid  mõni aeg hiljem on vanemad teadlased teinud omad uuringud, mis tavaliselt kinnitavad avastatut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles