Bear Grylls: mu vanaisa otsis natsiteadlasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bear Grylls
Bear Grylls Foto: SCANPIX

Tuntud Briti teleseikleja Bear Grylls paljastas, et ta vanaisa Ted Grylls osales Teise maailmasõja lõpus salamissioonil, mille eesmärgiks oli leida natsiteadlased.

Briti sõdurid pidid leidma Saksamaa teadlased, et nende teadmised ja uurimistööd ei langeks Nõukogude Liidu kätte, edastab Daily Mail.

Grylls oli 19-aastane kui ta vanaisa suri, kuid ei rääkinud kunagi oma seiklustest eliitväeüksuse koosseisus.

Bear Grylls avastas lõpuks vanad dokumendid, millel oli kiri «Salastatud» ning ta avastas neist, millist rolli ta vanaisa mängis.

«Esmalt ei pööranud ma neile dokumentidele tähelepanu, panin need raamaturiiulisse, kuhu need jäid pikaks ajaks,» teatas mees.

Aastaid hiljem luges ta neid dokumente, millest ilmnes, et ta vanaisa kuulus Briti peaministri Winston Churchilli poolt loodud eriüksusse T-Force.

«Selle üksuse eesmärgiks oli tabada Saksamaa tähtsamad teadlased, kes lõid nii relvstust kui uut tehnoloogiat. Need isikud ei tohtinud langeda Nõukogude Liidu kätte, kellest oli kujunemas läänele vaenlane,» selgitas seikleja.

Samalaadse operatsiooni, mis kandis nimetust «Paperclip», viis ellu ka USA.

Andmed T-Force üksuse kohta avaldati andmes esmakordselt 2007. aastal, mil osa dokumente deklassifitseeriti.

Bear Gryllsi sõnul oli vanaisa talle eeskujuks ning tema tõttu tahtis ta saada seiklejaks, kes suudab ka kõige karmimates oludes hakkama saada.

Edward Michael Grylls (7. juuni 1974) on inglise seikleja ja telesaatejuht. Ta on tuntuks saanud ellujäämist õpetavatest sarjadest, millest tuntuim on «Man vs. Wild».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles