Video: kas me tõesti joome hiidsisalike «uriini»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türannosaurus
Türannosaurus Foto: SCANPIX

Youtube`i kanalis Curious Minds arutatakse, et kui palju võib Maa veekoguses olla vett, mis kunagi oli hiidsisalike uriin.

.

Maal  olev veekogus on olnud juba meie planeedi sünnist samasugune.

See lubab oletada, et osa veest käis läbi miljoneid aastaid tagasi elanud hiidsisalike seedekulgla.

Saamaks aru kui palju hiidsisalikud võisid vett tarbida, tuleb esmalt teada kui palju Maal vett on ning milline on globaalne veeringlus.

Vee umbkaudne maht Maal on 1 338 000 000 kuupkilomeetrit. See on kümme miljonit korda suurem kui Maa kõigi elusolendite mass kokku.

Enamik veest on soolane ja seda leidub ookeanides. Magevett on polaaraladel jää kujul ning mage on ka põhjavesi. Magevett on ka jõgedes, järvedes, soistel aladel ja atmosfääris.

Elusolendid tarbivad tegelikult üsna väikeses koguses magevett.

Maal toimub pidev veeringlus ning vees olevad molekulid on selles kas lühikest või ka väga pikka aega.

Maapinnalt aurustunud niiskus sajab lõpuks vihmana uuesti maha ning ka see on osa veeringlusest. Kui vaadata maailma mastaabis, siis alla sadava vihma kogus on suur.

Vett vajavad eluks kõik elusorganismid, kaasa arvatud loomad. Vett tarbisid ka kaua aega tagasi Maad valitsenud hiidsisalikud, kes samas väljutasid ülejäägid kehast. Seega saab esitada küsimuse, milline kogus praegusest veest käis, kunagi läbi hiidsisalike soolestiku.

Inimkond tarbib palju joogivett ning see on iga aastaga aina suurenenud.

Inimesed on eksisteerinud vähem aega kui kunagi eksisteerisid hiidsisalikud. Hiidsisalikel oli oma eksistentsi ajal aega väga palju vett juua ja ülejäägid loodusringlusse lasta.

Hiidsisalike õitseng oli mesosoikumis ning nad olid Maa «valitsejad» 186 miljonit aastat. Imetajate ajastu on kestnud vaid 0,2 miljonit aastat. Nüüdisinimese eksistent on aga vaid kriipsuke sellest.

Praegusel ajal inimeste poolt joodavat vett ei ole suure tõenäosusega varem tarbinud teised inimesed, vaid hoopis hiidsisalikud. Seega saab mõnes mõttes öelda, et joome hiidsisalike «uriini».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles