Austraalia nunnast saab seksuaalohvrite kaitsepühak

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mary MacKillop
Mary MacKillop Foto: SCANPIX

Paavst Benedictus XVI kuulutab sel kuul Austraalia nunna Mary MacKillopi pühakuks.

Sellest nunnast saab ka katoliku kiriku preestrite seksuaalkuritegude ohvrite kaitsepühak, kirjutab The Telegraph.

Šoti päritolu perekonnas sündinud Mary MacKillop oli misjonär Austraalia väheasustatud piirkondades.

See naine, kelle paavst 17. oktoobril Vatikanis pühakuks kuulutab, on esimene Austraaliast pärit pühak.

1871. aastal heitis Lõuna-Austraalia piiskop 29-aastase MacKillopi viieks kuuks kiriku ridadest välja, kuid pole täpselt teada, mis selle põhjuseks oli.

Arvatakse, et nunn sai jälile katoliku kiriku preestri poolt toime pandud lapsepilastamisjuhtumile. Väidetav pilastaja kolis hiljem Iirimaale ning asus tööle uues koguduses.

Oletatakse, et MacKillop võttis avalikult pedofiilidest preestrite vastu sõna. Selle tõttu valis Vatikan ta preestrite ohvrite kaitsepühakuks.

USA jesuiit ja katoliku pühakute ekspert James Martin sõnas, et Mary McKillopi poole palvetamine võib neid ohvreid paremini aidata kui mõni teine kaitsepühak.

«Seksuaalse ärakasutamise ohvrid, nende lähedased ja sõbrad, kes vajavad lohutust ja kaitset, saavad seda nüüd Mary MacKillopi poole palvetades. Ta mõistab neid paremini kui ülejäänud pühakud,» lisas Martin.

Kuid seksuaalse kuritarvitamise ohvrid ei oma kaitsepühakuga rahul, öeldes et tegemist on Vatikani propagandaga, mis tegusid olematuks ei tee.

«MacKillopi paljastatud lapsepilastaja kolis Iirimaale ilma, et teda karistatud oleks. Võib ainult kujutada, mida ta seal süütute laste peal veel võis korda saata,» lausus pilastamisohvrite organisatsiooni esindaja Bernie McDaid.

Ta lisas, et preestri asemel sai hoopis nunn karistada.

«Katoliku kirik jätkab vanas vaimus ning tegelikult ei ole midagi muutunud. Kirik püüab edasi liikuda ja oma mainet puhastada, kuid ühe pühaku määramisega asi ei lahene,» leidis McDaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles