Kindlustus nõuab staarkulturist Argo Aderilt alusetult saadud 49 100 euro tagastamist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ader
Argo Ader Foto: Marko Saarm / Sakala

Harju maakohus hakkab juunis arutama Seesam Insurance AS hagi kulturisti ja personaaltreeneri Argo Aderi vastu, taotledes temalt alusetult saadud 49 100 euro tagastamist, kirjutab Postimees.

Tegu on kohtus kriminaalvaidluse läbinud väidetava kindlustuspettuse looga, milles kohus andis Aderile õiguse. Nüüd püüab kindlustusfirma tsiviilkohtu kaudu seda raha kätte saada.

Argo Ader ütles Postimehele vaid niipalju, et asi on seotud endise kriminaalasjaga, täpsemat infot soovitas aga küsida oma advokaadilt. Vandeadvokaat Aivar Pilv selgitas, et tegu on sama nõudega, mille Seesam esitas 2009. aasta kevadel kriminaalmenetluse raames. Kriminaalasjas  oli hagi esitatud umbes 64 200 eurole, nüüd tsiviilasjas 49 100 eurole.

Meenutuseks: kriminaalsüüdistuse kohaselt esitasid Argo Ader ja Johannes Pajula 2008. aasta sügisel kindlustusseltsile Seesam avalduse, mille kohaselt sõitis Pajula sama aasta 8. oktoobril Keilas Fiat Ducato kaubikuga ristmikult vasakpööret sooritades ette Aderi juhitud Dodge Viperi sportautole. Kindlustusselts luges sõiduki taastamisele mittekuuluvaks ning maksis Aderi pangakontole enam kui miljoni kroonini küündinud hüvitise, hiljem tekkis aga seltsil kahtlus, et avariid ei toimunudki, vaid mehed lavastasid selle.

Harju maakohus mõistis Argo Aderi kindlustuspettuse süüdistuses õigeks ning seetõttu jäi Seesami hagi läbi vaatamata. «Kohus nõustus, et  kindlustuspettus pole tuvastatud asjaolude alusel tõendatud,» lausus Pilv. «Tegemist oli väga keeruliste liiklustehniliste küsimustega, mille osas teostati erinevaid ekspertiise liiklusõnnetuse toimumise mehhanismi kohta,» selgitas advokaat.

Et aga seadus lubab nõuet ka kriminaalasjast eraldi esitada, siis Seesam seda ka tegi. Nüüd peab kohus tsiviilõiguslikult neid samu asjaolusid hindama. «Nõude õiguslik alus ja põhjendused on samad, mis eelnevas kriminaalmenetluses,» märkis Pilv.

«Me leiame  jätkuvalt, et hagi on põhjendamatu ja tõendamata ning oleme kohtule  esitanud ka  mahuka vastuväite koos viidetega erinevatele tõenditele, mida uuriti ka asja arutamisel kriminaalmenetluses. Sisulisi asjaolusid ei ole võimalik momendil täpsemalt momendil kommenteerida, sest ees ootab asja suuline arutamine kohtuistungil,» märkis Pilv.

«Siinjuures on oluline märkida, et Aderi suhtes pole tehtud ühtegi süüdimõistvat otsust. Ringkonnakohus tühistas selle otsuse asja sisuliselt läbi vaatamata, sest selgus, et ühe kaaskohtualuse suhtes polnud tehtud kohtu alla andmise määrust ja see toob automaatselt kaasa otsuse tühistamise menetlusnõuete olulise rikkumise tõttu. Seega pole A.Aderi tegevusele ühegi kohtu poolt antud süüdimõistvat hinnangut.»

«Asja uuel läbivaatamisel juhtisime koos advokaat Marko Pilvega kohtu tähelepanu mõistliku menetlusaja möödumisele ja taotlesime EIK praktika kohaselt menetluse lõpetamist, millega kohus nõustus. Prokurör vaidlustas Aderi suhtes tehtud lahendi kuni riigikohtuni, kuid seda ei võetud riigikohtu poolt menetlusse,» meenutas Pilv.

Pilv ütles, et talle ei meenu, et Seesam oleks seda summat Aderilt enne kohtusse pöördumist ka kokkuleppe korras püüdnud kätte saada.

Seesam Insurance keeldus teemat Postimehele avamast. «Seesami eesmärk on saavutada kõnealuses küsimuses objektiivne lahend ning me ei taha mõjutada kohut teema avaliku kajastamisega,» ütles firma turundusspetsialist Liljan Männiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles