Kumus avatakse eesti juurtega ameerika popkunstiklassiku näitus

Janar Ala
, kultuuritoimetuse toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raymond Pettiboni kujundatud Sonic Youthi "Goo"
Raymond Pettiboni kujundatud Sonic Youthi "Goo" Foto: Kuvatõmmis

Neljapäeval avatakse Kumus, 5. korruse kaasaegse kunsti galeriis näitus «Kodus ja võõrsil. Raymond Pettibon: Ameerika unelmas elades. Marko Mäetamm: Tunne end nagu kodus.»

Tutvustame siis pisut Raymond Pettiboni. Kõigepealt on Pettibon tuntud muidugi rock-muusikast. Tema disainitud ansambli Black Flag logo pidada olema üks enim tätoveeritavaid motiive. Te ju teate Black Flagi? Seal laulis Henry Rollins. Black Flagi rajajaks oli Pettiboni vend Greg Ginn ja oli ta isegi alguses vähest aega selle California hardcore-skeenele aluse pannud bändi liige.

Ka on Pettibon disaininud Sonic Youthi 1990. ilmunud albumi «Goo» kaane, mis on üks popiajaloo tuntuimaid plaadikaasi.

Pettiboni kohta ongi öeldud, et tal ongi võime luua väga ikoonilise potentsiaaliga pilte- need koomiksilikud ja peamiselt mustvalged joonistused on lihtsad, hoogsad,  cooli'd ja sellisena muidugi meeldejäävad.

Pettiboni piltidel näeme me Ameerikat, või täpsemini seda subkultuursemat sorti Ameerikat. Võiks öelda, et Pettibon joonistab poppalateadvust ja alateadvuse märgid on kindlasti midagi sellist, mis on mõjusad - neil on unenäolised kvaliteedid - kõik need Elvised, surfarid, teismelised California punkarid, J. Edgar Hooverid, Charles Mansonid jne. Võikski öelda, et Pettibon näebki Ameerikat nagu seda näeb üks rulapoiss kuskil California rulaväljakul - ta näeb seda põhiühiku tasandilt.

Muide, Pettibon osales ka kuulsal 2002. toimunud ja pöördelisel üheteistkümnendal Kasseli Documental, mille kuraatoriks oli tänavuse Veneetsia biennaali kuraator Okwui Enwezor. Tema töid võib võib leida mainekatest kogudest üle terve ilma: Centre Georges Pompidou Pariisis, San Francisco Museum of Modern Art, Tate Gallery Londonis ja Whitney Museum of American Art New Yorgis.

Pettiboni onu elab Eestis. Näituse tarbeks on Pettibon loonud tosinkond kunstiteost just Eesti näituse tarbeks - motiivid Ameerikast jõuavad motiivideni stalinismist - sest just Gulagi viis Pettiboni Eestis elava onu tee.

Kuid Pettibon ei ole oma töödega sel näitusel üksi. Marko Mäetamme kaasamisegi luuakse Ameerika-Eesti sild, tihendatakse dialoogi veel enam. On ju ka Mäetamm, nagu Pettibon, oma loomingus joonistuse ja teksti ühendaja. Kodus ja võõrsil, nagu ütleb näituse pealkiri. Kuraatoriks Alistair Hicks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles