Video: VAMP uurimisalus sobib Veenuse väävelhappeatmosfääri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venus Atmospheric Maneuverability Platform ( VAMP) uurimisalus
Venus Atmospheric Maneuverability Platform ( VAMP) uurimisalus Foto: Youtube

USA lennunduse ja kaitsetehnoloogia firma Northrop Grumman käis välja uue Veenuse uurimise idee.

Tegemist on Venus Atmospheric Maneuverability Platform ( VAMP) uurimisalusega, mis lubab USA kosmoseagentuuril NASA Veenus atmosfääri uurida, kirjutab msn.com.

Täispuhutav VAMP lastakse Veenuse atmosfääri ülakihti kosmoselaevalt.

Tegemist on ise end õhku täis pumpava alusega, mis on piisavalt kerge, et liuelda, kuid seda saavad juhtida Veenuse atmosfääris puhuvad tuuled. Samas peab see vastu atmosfääris leiduvatele ainetele, mille seas on enim väävelhapet.

VAMPi tiibade ulatus on 45 meetrit ning see peaks olema Veenuse pinnast 54 – 68 kilomeetri kõrgusel, kasutades edasiliikumiseks propellereid.

VAMP loodi NASA New Frontiers programmi raames, milles otsitakse uusi innovaatilisi lähenemisi kosmose uurimisele.

Kui NASAle meeldib uus uurimisalus nii palju, et on nõus selle ehitamist rahastama, siis  võidakse see Veenust uurima saata juba kümne aastaga.

Paljud kosmoseuuringutega seotuid isikud eelistaks Marsi uurimisele hoopis Veenuse uuringuid.

Oma orbitaaltsükli tõttu on Veenus Maale lähemal kui Marss ning seega oleks seda planeeti kergem uurida. Veenus on oma 462 kraadise keskmise temperatuuriga meie Päikesesüsteemi kõige kuumem planeet. Veenuse atmosfäär aga sarnaneb mõnevõrra Maa omaga, mille tõttu see peaks teadlastele huvi pakkuma.

Veenuse ümber on paksud peamiselt väävelhappest koosnevad pilved. Oletatakse, et kui sel planeedil hakkasid kasvuhooneefekti tõttu temperatuurid tõusma, siis ookeanid aurustusid.

Euroopas Kosmoseagentuur (ESA) saatis 2005. aastal Veenust uurima sondi Venus Express. NASA teadlased käisid aga möödunud aastal välja idee luua Veenuse atmosfääri inimkoloonia, kus astronaudid elaksid päikeseenergial toimivates õhulaevades.

Selle prototpüüp on juba välja töötatud ning kannab nime High Altitude Venus Operational Concept (HAVOC).

«Kui kuuldakse, et NASA tahab minna Veenust uurima, siis öeldakse kohe, et sellel planeedile ei ole võimalik kuumuse ja rõhu tõttu minna. Rõhk Veenuse pinnal on sama suur kui on Maal ookeanis ligi kahe kilomeetri sügavusel,» teatas HAVOCi insener Chris Jones.

Northrop Grummani Veenuse uurimise idee eesmärgiks ei ole inimasutuse loomine, vaid teadusuuringud, mis aitavad selle planeedi kohta rohkem informatsiooni saada.

VAMP suudab laskuda Veenuse atmosfääris sügavamale kui ESA Venus Express sond, andes samas väärtuslikku informatsiooni, kuidas Veenuse väävelhappekeskkonnas vastu pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles