Väide: 200 aasta pärast näevad rikkad välja nagu küborgid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arnold Schwarzeneggeri tegelaskuju, küborg Terminatorit kujutav nukk
Arnold Schwarzeneggeri tegelaskuju, küborg Terminatorit kujutav nukk Foto: SCANPIX

Iisraeli Heebera ülikooli teadlaste arvates toimub järgneva 200 aasta jooksul inimkonnas muutus ning tulevikus sarnanevad jõukad seni vaid filmides nähtud küborgidega.

Tulevikku uuriva biotehnoloogia teadlase Yuval Noah Harari sõnul soovivad rikkad kontrolli elu ja surma üle ning surematust, edastab Daily Mail.

Teadlase sõnul ei suuda inimesed vastu panna soovile saada «päris jumalateks» ning seda  võimaldavad nii kiiresti arenev biotehnoloogia kui geenide manipuleerimise tehnoloogiad.

«Inimestele on endaga rahulolematus kaasa sündinud ja uue otsimine veres. Kui üks takistus ja raskus on ületatud, tahetakse uut ja huvitavamat. Aina enam ja enam,» jätkas Harari.

Seega võivad tulevikuinimesed olla osaliselt orgaanilised ja osaliselt mitteorgaanilised.

«Selline muutus oleks alates elu tekkest järgmine suurim evolutsioonisamm. Kui vaadata bioloogilisest aspektist, siis viimase nelja miljardi aastaga ei ole midagi eriti muutunud. Tulevikuinimesed on aga nüüdisinimestest sama erinevad kui on inimahvid praegu meist,» nentis Harari.

Teadlane rõhutas, et küborgiks muutumine on võimalik siiski vaid rikastele, kes suudavad selle muutuse eest suuri summasid maksta.

Seni on ühiskonna alustaladeks olnud religioon, inimõigused ja raha, kuid tulevikuühiskondades võib tehislik ja tehniline olla põhiline. See võib samas inimkonnale hukatuseks saada.

Briti füüsikateoreetiku Martin Reesi arvates on inimkonda ees ootamas inorgaaniline inimkonna järgne etapp. See võib alata juba millalgi järgneva 25 aasta jooksul kui robotid saavutavad suurema intelligentsuse kui see on inimesel.

Reesi sõnul on Maa eksisteerinud 45 miljonit sajandit, kuid 21. sajand  ja järgnevad sajandid on väga erilised.

Kui varasematel aegadel ohustas inimkonda loodus, kuid nüüd on ohuks inimeste enda loodud objektid – intelligentsed masinad.

«Seni on mõtlemisprotsessi taga olnud orgaanilised ajud, tulevikus on tegemist elektroonilise intelligentsusega. Orgaanilise aju puhul tulevad mängu piirangud, mis on tingitud keemiast ja sünapsitest, » lisas uurija.

Ta jätkas, et inimkond võib olla jõudnud oma arengu piirile ning peab otsima uusi viise edasikestmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles