Islamiriik ohustab Palmyra haruldasi kaljuiibiseid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaljuiibis
Kaljuiibis Foto: Wikipedia.org

Ornitoloogide sõnul võib Süürias pesitsev kaljuiibis (Geronticus eremita) välja surra, kuna äärmusrühmitus Islamiriik vallutas nende lindude pesitsusala Palmyra.

Teadlased avastasid sealt kaljuiibiste väikese koloonia 2002. aastal, edastab BBC.

Teada on, et kolm iibist olid vangistuses, kuid linnud jäeti maha, kui võitlejad liikusid edasi. Kolm lindu jäid seega Palmyrasse, kuid üks kadus.

Liibanonis tegutsev looduskaitseorganisatsioon The Society for the Protection of Nature pani välja 1000 dollari suuruse summa neljanda linnu leidjale.

Organisatsiooni sõnul on tähtis leida emane iibis, kes kannab nime Zenobia. Tegemist on juhtlinnuga, kes teab iibiste talvist migratsiooniteekonda Etioopiasse ning ilma selle linnuta ei ole võimalik teisi linde vabadusse meelitada.

«Kultuur ja loodus peaksid olema käsikäes. Sõda võib lõpuks lakata, kuid mitte keegi ei too tagasi hukkunud linde,» teatas looduskaitsja Asaad Serhal.

Pikka aega arvati, et Süürias on kaljuiibised välja surnud, kuid juhuslikult üle kümne aasta tagasi leiti siiski paar pesakonda.

Hoolimata kohesest kaitse alla võtmisest, ei hakanud nende arv suurenema.

Palmyra iidne vanalinn kuulub maailmapärandi hulka ning ka seda ohustab Islamiriigi võimalik hävitustöö.

Islamiriik hävitas Iraagis mitu arheoloogiliselt ja kultuuriliselt tähtsat iidset linna, millest tähtsaimaks peetakse Nimrudi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles