Venemaa näitas Eurovisiooni ülekandes «habemega naist» võimalikult vähe

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Conchita Wurst (paremal) ja Venemaa esindaja Polina Gagarina
Conchita Wurst (paremal) ja Venemaa esindaja Polina Gagarina Foto: SCANPIX

Venemaa näitas 23. mail Eurovisiooni lauluvõistluse finaali üle kandes Austria «habemega naist» Conchita Wursti võimalikult vähe.

Venemaal ei suhtuta seksuaalvähemustesse soosivalt ning selle tõttu ei tohi ka telesaadetes neid «propageerida», edastab YLE.

Selle aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel sai Venemaa, keda esindas Polina Gagarina, Rootsi järel teise koha.

Kui drag-artist Conchita Wurst, kodanikunimega Tom Neuwirth, esitas enne hääletuse 2014. aasta Eurovisioonil talle võidu toonud pala, siis Venemaa esimene kanal seda ei näidanud, vaid hoopis stuudiot, kus olid Eurovisiooni kommenteerinud saatejuhid.

Kui kaamera läks tagasi näitamaks Venemaa esindajat Polina Gagarinat, monitoridest oli aga näha Wursti esinemist.

Vene telekanal näitas ajal kui Wurst intervjueeris häältelugemise keskel Gagarinat, hoopis reklaami.

Nii Venemaa kui lääne sotsiaalmeedias kritiseeriti Venemaa tsensuuri. Wursti tuntakse kui seksuaalvähemustesse kuulujate õiguste kaitsjat ning on mitmel korral avaldanud soovi kohtuda Venemaa presidendi Vladmir Putiniga.

Drag-artistil Conchita Wurstil on Venemaal nii pooldajaid kui vastaseid. Vene võimud, õigeusukirik ja marurahvuslased peavad teda näiteks lääne moraalilangusest.

Pärast Wursti võitu 2014. aastal Kopenhaageni Eurovisioonil teatas Vene meedia, et Venemaa plaanib luua oma lauluvõistluse, kus ei esine «habemega naisi» ega seksuaalvähemusi, kes laulude abil oma hälbimust reklaamivad.

Enne selle aasta Eurovisiooni finaali esitas sama seisukoha ka Venemaa õigeusu kiriku patriarh Kirill.

Kirill lootis, et Venemaa esindaja Polina Gagarina Eurovisiooni ei võida, sest siis peaks Venemaa lauluvõistluse korraldama ning riiki saabuks palju «soovimatut elementi».

Venemaa meedias kritiseeriti Conchita Wursti ja Polina Gagarina sõbralikku ja sooja suhtlemist, mis paljude venelaste arvates oli kohatu.

Gagarina sõnul ei peaks seksuaalset suundumust ja muusikat ühte patta panema. Gagarina sellised kommentaarid muutsid ta Venemaa seksuaalvähemuste seas populaarseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles