Alasti kääbus ilmus uuesti esialgsel kujul päevavalgele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kääbus Morgantet kujutav maal enne restaureerimist
Kääbus Morgantet kujutav maal enne restaureerimist Foto: images.suite101.com

Itaalias Firenzes kuulsa Medicide suguvõsa õukonnas narriks olnud kääbust maaliti alasti.

Õukonna narri, kääbus Morgante jäädvustas 1553. aastal Agnolo di Cosimo, kunstnikunimega  Il Bronzino (1503 – 1572),  kirjutab Discovery News.

Hiljem hakati seda kaheosalist maali amoraalseks pidama ning 18. sajandil maaliti ta üle.

«Alasti narr Morgante muudeti veini serveerivaks veinijumalaks Bacchoseks, ta keha kaeti viinamarjakobarate ja –lehtedega kinni,» sõnas Uffizi galerii juht Antonio Natali.

Firenze kunstirestauraatorid taastasid maali esialgsel kujul ja see pandi Medici klanni realistlike portreemaalidega tuntuks saanud kunstnik  Il Bronzino tööde näitusele.

«See kääbusemaal on näituse keskne teos. Esimest korda avaneb võimalus tutvuda sellega esialgsel kujul,» lausus Natali.

Kääbus, kelle kodanikunimi oli Braccio di Bartolo, sai hüüdnime 15. sajandi eepilise poeemi hiiglasest tegelase Morgante Maggiore järgi. Kääbus saabus Toscana suurhertsogi Cosimo I Medici (1519 – 1574) õukonda umbes 1540. aastal.

Dokumentides seisab, et kääbus oli nutikas ja haritud ning temast sai ruttu hertsogi lemmik.

1555. aastast pärit ülestähenduses seisab, et hertsog andis õukonnale käsu kutsuda õukonnanarri «meie armsaks kääbuseks».

«Kuigi Morgante oli õukonnas esialgu nagu teenija, kinkis hertsog talle maad ja lubas tal abielluda. Narr oli hertsog Cosimo I truu kaaslane ka reisidel,» lisas kunstiajaloolane Touba Ghadessi.

Ka jäädvustati kääbust mitmetes kunstiteostes. Skulptor Giambologna (1529 – 1608) kujutas teda draakonina. Teine skulptor Valerio Cioli (1529 – 1599) aga kilpkonnaga ratsutamas.

Il Bronzino maale kääbus Morgantest peetakse ebatavaliseks, kuna üks neist kujutab teda esivaates, teine aga tagavaates.

16. sajandi teisel poolel oli Medicite õukonnas mitu kääbust, keda on jäädvustatud näiteks hertsog Cosimo I kroonimismaalil.

«Kuigi Morgantel oli teiste kääbustega võrreldes mitmeid eeliseid, kannatas ka tema alandamise, halvasti kohtemise ja füüsilise vägivalla all,» lisas ajaloolane Sefy Hendler.

Firenzes Palazzo Strozzis  saab näitust «Il Bronzino. Medicite õukonna kunstnik ja poeet» vaadata kuni järgmise aasta 23. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles