Tšehhis lahvatas skandaal natsiõudusi kajastava tõsielusarja ümber

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhid natsi-Saksamaa okupatsiooni all
Tšehhid natsi-Saksamaa okupatsiooni all Foto: SCANPIX

Tšehhis lashvatas skandaal tõsielusarja ümber, mis näitab, kuidas elati natsiokupatsiooni tingimustes.

Kriitikute sõnul ei mõista sarja tegijad Teise maailmasõja aegset kannatust ja valu, vaid on sellest teinud paroodia, kirjutab The Telegraph.

Produtsentide sõnul saavad and aru, et tegemist on tundliku teemaga, kuid nende eesmärgiks ei ole kellegi kannatuste pisendamine, vaid näitamine, milliseid raskusi kunagi kogeti.

Tšehhi riigitelevisooni sari kannab pealkirja «Puhkus protektoraadis»,  mis viitab Böömi- ja Määrimaa protektoraadile, mille natsi-Saksamaa asutas anastatud Tšehhoslovakkia Tšehhi poolsesse ossa.

Kaheksaosalises sarjas käsitletakse 1939. aastat ning näidatakse kolme põlvkonnaga talupere elu. Nende maja on sisustatud tollase mööbliga ning pereliikmed peavad toime tulema nii toidupuuduse kui ka natside sabarakkude ja pealekaebajatega.

Kui pere kehastavad rahva seast valitud vabatahtlikud, siis sõdurite ja pealekaebajate rollides on professionaalsed näitlejad.

Kriitikute sõnul irvitab Tšehhi televisoon selle tõsielusarjaga Teise maailmasõja aja raskuste ja okupatsiooni üle, mil inimeste arreteerimised ja hukkamised olid igapäevane oht.

Sari on Tšehhi sotsiaalmeedias tekitanud vastukaja ning on ka neid, kes kavatsevad sarja kohta esitada ametliku kaebuse.

«Mida meelelahutajad järgmisena plaaniva? Big Brother Auschwitzi koonduslaagris?,» küsis üks isik sotsiaalmeedias.

Tšehhi uudisteagentuuri CTK intervjueeris sarja režissööri Zora Cejnkovat, kes ütles, et nad olid valmis kriitikaks ning tagasi vaatamine raskele ajale tekitab inimestes emotsioone.

«Austame ajalugu ja neid, kes sel raskel ajastul elasid. Lähtume eetikast ja inimlikkusest,» teatas režissöör.

Tšehhi televisioon näitab sarja esimest osa 23. mail.

Natsi-Saksamaa okupatsioon kestis Tšehhoslovakkias 1939 – 1945 ning esmalt vallutati põhja- ja läänealad, mida tuntakse kui Sudeedimaad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles