Kuu missiooni kadunud video leiti üles ja restaureeriti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA astronaudid Neil Armstrong ja Edwin Buzz Aldrin Kuu pinnal
USA astronaudid Neil Armstrong ja Edwin Buzz Aldrin Kuu pinnal Foto: SCANPIX

Kaua aega kadunud olnud video Apollo 11 Kuu missioonist leiti lõpuks üles.

Astronoomi John Sarkissiani sõnul oli see Austraalias Sydneys asuvas arhiivis, kirjutab The Telegraph.

Seda videot 1969. aasta ajaloolisest kuukõnnist peetakse parimaks. Palju aastaid arhiivis olnud video oli kannatada saanud, kuid see taastati.

Austraallased said Neil Armstrongi moodulist Kuu pinnale laskumise videole, samas kui USA kosmoseorganisatsioonil NASAl oli ülekande ja salvestamisega probleeme. Austraalia teadlaste salvestist peetakse maailmas kõige selgemaks.  

Austraalia ääremaade võimsad raadioteleskoobid mängisid hea kvaliteediga video salvestamisel suurt rolli.

Kuukõnni video restaureerimise eest vastutanud Sarkissiani sõnul on selle video parima kvaliteediga kaadrid need, milles on Armstrongi näha kuumooduli redelist alla laskumas.

Restaureeritud videot näidatakse järgmise nädalal kolmapäeval Austraalia geograafiaajakirja auhinnatseremoonial, kus aukülaliseks on Apollo 11 astronaut Buzz Aldrin.

Sarkissiani sõnul oli selle video otsimine nagu detektiivitöö ning selle restaureerimine ja digitaliseerimine kaader kaadri kaupa üsna pikaajaline ja raske ettevõtmine.

«See video oli nii kahjustada saanud, et Armstrongist oli ajuti näha vaid fragmente. Restaureerimine ja digitaliseerimine lubab seda ka järgnevatele põlvkondadele säilitada,» tõdes astronoom.

Apollo 11 oli kosmoselaev, mis viis esimese inimese Kuu pinnale. Apollo 11 meeskonda kuulusid komandör Neil Armstrong, juhtimismooduli piloot Michael Collins ja kuumooduli piloot Edwin Buzz Aldrin.

20. juulil 1969. aastal maandus moodul Kuu pinnal. Armstrong ütles siis oma kuulsaks saanud lause «Hello, Houston! Tranquility Base here. The Eagle has landed» (Hallo, Houston! Siin Vaikuse meri. Kotkas on laskunud).

Kui Armstrong lõpuks Kuu pinnale jõudis, ütles ta teise ajaloolise lause: «That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind» (See on väike samm ühele inimesele, kuid suur hüpe kogu inimkonnale).

18 minutit hiljem ronis kuumooduli trepist alla ka Edwin Buzz Aldrin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles