Rahvusvaheline Kosmosejaam võib saada kosmoseprügiga võitlemiseks laseri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutijoonistus kosmoseprügist
Arvutijoonistus kosmoseprügist Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA teatel plaanitakse Rahvusvaheline Kosmosejaam (ISS) tulevikus varustada laseriga, mille abil on võimalik ohtlikku kosmoseprügi hävitada.

NASA teadlaste andemetl liigub Maa ümber madalal orbiidil umbes 3000 tonni inimtekkelist kosmilist prügi, edastab msn.com.

Prügi seas on vananenud ja töökõlbmatuid satelliite, raketiosi ja miljoneid väikeobjekte, mis on tekkinud suurema kosmilise prügi kokkupõrgetel.

Suurt kahju võivad töökorras olevatele satelliitidele tekitada isegi kruvisuurused prügiosad, kuna nad liiguvad üsna suurel kiirusel kuni 36 000 kilomeetrit tunnis.

Enamik kosmosealuseid, kaasa arvatud ISS peavad väikesele prügile, mis on umbes ühe sentimeetrine ilma kaitsekilbita vastu. Uurijate sõnul on ohuks sellest suurusest suurem kosmiline prügi, mida Maa ümber leidub üsna palju.

Maa ümber on tiirlemas 700 000 objekti, mille suurus on üle ühe sentimeetri. Üle kümnesentimeetrist prügi on võimalik kergelt kindlaks teha, kui väiksemat märgatavalt raskem.

Kosmoseteadlaste sõnul tahetakse lähiaastatel paigutada ISSile Jaapani moodul Extreme Universe Space Observatory (EUSO), milles olevate seadmete abil on kosmilist prügi kergem kindlaks teha. Sellele lisatakse võimas laser, mille abil saab kosmoseprügi hävitada.

«EUSO loodi esmalt kosmilise kiirguse jälgimiseks, kuid seda saab kasutada ka teisel eesmärgil,» selgitas Wakos asuva Jaapani astrofüüsika laboratooriumi esindaja Toshikazu Ebisuzaki.

Kui EUSO on kosmilise prügi kindlaks teinud, siis läheb käiku Coherent Amplification Network (CAN) laser. See laser koosneb mitmest väiksemast laserist, mis kokku annavad tugeva laserjoa. Jaapani teadlastel on selline laser  väljatöötamisel.  

Laseri abil eemaldatakse prügilt kaitsekiht, kosmiline plasma kannab selle ISSi juurest eemale kosmosesse, kus ära põleb.

ISS peaks tulevikus saama 100 000 W ultraviolett CAN laseri, mis suudab kosmilist prügi hävitada 100 kilomeetri raadiuses. See laser töötab kaheksakilogrammistel liitiumioonakudel.

Teadlased tahavad ISSil katsetada esmalt EUSO teleskoobimoodulit, mis loodetakse sinna saata kas 2017. või 2018. aastal. Laserisüsteemi loomine aga võtab kauem aega.

Kui katsed prototüüpidega osutuvad edukaks, siis tulevikus võidakse veelgi võimsamaid lasereid kosmoseprügi hävitamisel kasutusele võtta.  Võimas laser suudaks iga viie minuti tagant hävitada tüki kosmoseprügi ehk  umbes 100 000 prügitükki aastas.

Maa ümber olevast kosmoseprügist enamik on 800 kilomeetri kõrgusel. Teadlaste arvates peaks laseri abil hakkamas kosmilist ruumi puhastama 1000 kilomeetri kõrguselt ning liikuma siis allapoole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles