«Kleidi» juhtum: kunstlik valgus mõjutab, kuidas me näeme värve

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulus sotsiaalmeedia «Kleit»
Kuulus sotsiaalmeedia «Kleit» Foto: Tumblr

Mõni aeg tagasi vaieldi sotsiaalmeedias sinna pandud fotol olnud kleidi värvi üle.

«Kleit» nimeks saanud fenomeni sekkusid nüüd ka teadlased, kes selgitasid, et inimesed näevad kunstliku valguse mõjul värve erinevalt, edastab Daily Mail.

Osa nägi internetifotol sinise ja musta tooniga, osa aga valge ja kuldse tooniga kleiti. Mõlema grupi esindajad pidasid vastasgrupi nägemust valeks.

Teadlaste uuringust ilmnes, et need, kes nägid fotol olnud kleiti valge ja kuldsena, olid mõjutatud kunstlikust valgusest.

«Kleidi» pildi pani selle aasta veebruaris Tumblrisse 21-aastane šotlanna Caitlin McNeill juures abipalve, et kas see kleit on valge ja kuldne või sinine ja must.

Üsna kiiresti sai kleidivärviküsimusest ülemaailmne fenomen. Inimesed pakkusid üksteise võidu, mis värvi pildil olev kleit on. Isegi identsed kaksikud ei olnud kleidivärvi suhtes samal arvamusel.

Briti Bradfordi ja Saksamaa Giesseni ülikooli teadlaste sõnul tekitasid kleidivärvide erineva nägemise ajumehhanisimid, mille korral erinevas valguses nähakse erinevaid värve.

Nad selgitasid, et selgel ja päikesepaistelisel päeval on päevavalgus sinakas ning aju mõjutab siis just seda värvi valgus. Kunstvalgus aga muudab toone.

«Kleidi» juhtumi puhul puudusid võrdlustoonid nagu punane ja roheline ning siis tekkis ajus värvidest pilt varasema kogemuse põhjal.

Teadlaste sõnul on ajul vahel raske sinist värvust identifitseerida ning osa inimesi ei näe siis sinist. Sotsiaalmeedias juhtumi puhu, ei näinudki osad kleiti vaadanud sinist värvi, vaid selle asemel hoopis valget.

Need isikud, kelle aju tajus vähem kollakat valgust, nägid kleiti sinise ja mustana.

Briti Southamptoni ülikooli teadlane Andrew Lotery selgitas, et inimeste värvinägemise taga on erinevad geenikombinatsioonid ning need geenid on X kromosoomis, millest naistel on rohkem variante.

Osad inimesed näevad selle tõttu ühe ja sama värvuse  puhul erinevaid toone.

Lotery sõnul muutub vanemas eas silmalääts kollase valguse suhtes tundlikumaks ning sinise suhtes vähem tundlikumaks.

Isegi pärast seda kui nimetatud kleidi tootja Rowan Originals teatas, et tegemist on sinise ja musta kleidiga,  ei uskunud paljud seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles