Kimmo Pohjonen taltsutas akordionit filmipildi järgi

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile kohtusid kinos «Sõprus» muusika ja filmikunst: Soome akordionišamaan Kimmo Pohjonen ning tema trummipartner Eric Echampard improviseerisid nelja lühifilmi taustaks. Kava kandis pealkirja «Kino Uumen».


«Sõpruse» saal selle Jazzkaare egiidi all toimuva kontserdi puhul oli silmini välja müüdud, Jaan Ruusi nimelise filmibaari kõrvale oli sätitud rida ajutisi istmeid ning esimeste ridade ette, otse muusikute jalge juurde veel hunnik suuri lösutamispatju. Hoolimata faktist, et «Sõpruse» saal on akustiliselt eeskätt kino näitamiseks projekteeritud, antud sündmuse (tahaks suure tähega kirjutada) puhul heliline pool ei kannatanud.

Esitusele tulnu kava oli verivärske, alles eelmisel päeval kandis sama duo selle ette Helsinki filmifestivalil «Armastus ja anarhia». Ka filmivalik oli festivali teemaga seotult kõhedavõitu.
Esimesena näidati Kanada režissööri Stéphane Elmadjiani agressiivset 7-minutilist kollaaži «Freedub 1», mis kokku monteeritud läinud saja aasta sõdu kajastavatest kroonikakaadritest. Järgnes Tšehhi autori Ondrej Svadlena fantastiline animatsioon «MRDchain». Kolmandaks filmiks oli Soome tundlik mustvalge pliiatsianimatsioon «Black Horse» ning kava lõpetas Hispaania autori Gabe Ibáñezi lühiõudukas «Máquina».

Kuna siinkirjutaja polnud nimetatud linateoseid varem näinud, on raske hinnata, kas muusikute improvisatsioonid originaalile midagi juurde liitsid või ära võtsid. Mõnegi filmi tiitritest võis lugeda, et originaalis oli kasutatuid hoopis klassikalist muusikat. Siiski oli enamus publikut (kaasaelamise ning aplausi järgi otsustades) ühel nõul selles, et elektroonilise dopinguga akordion ja trummihelid andsid filmikaadritele uue ning mõjuva ulatuse. Kava lõpuks kostitasid Pohjonen ning Echampard kuulajaskonda lisaloona lühikese eelmainitud filmifestivalile pühendatud palaga.

Oma olemuselt tundub «Sõpruse» kinosaal sedasorti kontsertideks ülisobiv. Jazzkaar ning «Sõprus» kinnitasid vastavalt Anne Ermi ja Tiina Savi isikus, et see koostöö jätkub ka edaspidi. Järgmise näitena võib Sügisjazzi raames 4. oktoobril kinos kuulata Laura Põldvere & Bandi kava «Tell me why we’re talking when we dance so good?». Kino on muusikute pakkumistele avatud, oleks aga ideid, kus heli ja pilti koos kasutada plaanitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles