Video: golfipallide otsimisega saab teenida tuhandeid dollareid, kuid on ohtlik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Golfipall
Golfipall Foto: SCANPIX

Golfipallide korjamisega  saab üsna palju teenida, kuna näiteks ainuüksi Põhja-Ameerikas  kaob aastas umbes 300 miljonit golfipalli.

Golfipallide korjamise ja edasimüümise äri käib riikides, kus golf väga populaarne on, kirjutab CNN.

Golfipallide korjajad peavad vahel töötama karmides tingimustes ning neil tuleb sukelduda golfiväljakutel asuvatesse tiikidesse.

Üks sellistest sukeldujatest on 22-aastane inglane Sam Harrison, kelle sõnul on tegemist ohtliku tööga, kuna golfiväljakutel on sageli klaasikilde, prügi ja mitmesuguseid putukaid.

Golfiväljakutel on tavaliselt seisev vesi, milles võib olla kahjulikke aineid.

«Golfiväljakute tiikidest võib leida keskmiselt 5000 palli. Korralikud pallid saab puhastada ja uuesti müüa,» selgitas Harrison.

See inglane on üks firma Lake Ball Diving firma omanik, kes müüb leitud golfipalle Ühendkuningriigis.

«Müüme leitud golfipalle umbes 0,50 penniga (0,65 eurot). Aastas teenime umbes 100 000 naela (130 000 eurot),» lausus inglane.

Ameeriklane Paul Lovelace on tegelenud golfipallide otsimise ja sukeldumisega 30 aastat.

«Paljud meist unistavad sukeldumist aarete järele. Mina teen seda iga päev, sest see on minu töö,» sõnas firma Golf Ball Paul 54-aastane omanik Lovelace.

Lovelace töötas varem naftaplatvormidel sukeldujana, parandades platvormide veealuseid osi.

Asjatundjate andmetel on leitud golfipallide kvaliteet erinev ning selle tõttu on ka hinnad erinevad.

Golfiasjatundjate sõnul on üks väärtuslikemaid palle Titleist Pro V1. Kui sukelduja leiab mõne sellise palli, teab ta, et see toob rohkem raha sisse.

Lovelace`i sõnul jagatakse leitud pallid nimede ja kvaliteedi järgi ning eksklusiivsemate pallide eest saab küsida kaks dollarit ja üle selle.

Golfpallide järgi sukeldumine ei ole siiski tasuta. Golfiväljakud küsivad palliotsijatelt leitud pallide eest väikest tasu.

Asjatundjate andmetel on see USAs 7 – 10 senti palli eest. Kui aga tegemist on sadade ja isegi tuhandete pallidega, siis hind kerkib.

Harrison lisas, et kuigi golfipallid toovad raha sisse, on see ohtlik ja võib olla ka tervist kahjustav.

«Osa golfiväljakute tiikidest on väga saastunud, kuna tegemist on seisva veega. Saastunud vesi võib sisaldada haigustekitajaid. Pärast palliotsingut tuleb end väga hoolikalt pesta,» selgitas palliotsija.

Suurbritannias on golfipallide otsimisel ohuks ka veeussid. USAs aga kilpkonnad, kes võivad valusalt hammustada.

USA lõunaosas, Floridas ja New Orleansi piirkonnas ohustavad golfipallide otsijaid ka alligaatorid. Sama probleem on ka Lõuna-Aafrika Vabariigis, kus hiljuti hukkus alligaatorirünnakus 29-aastane golfipalle otsinud mees.

Lisaks golfipallidele on golfiväljakute tiikidest leitud ka alkoholipudeleid, nõusid, golfikeppe ja isegi golfikärusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles