Video: suri USA astronaudid Kuule aidanud Saksa insener

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oscar Carl Holderer
Oscar Carl Holderer Foto: SCANPIX

USAs Alabamas suri sakslasest insener, kes kuulus inseneride meeskonda, mis lõi USA astronaudid Kuule viinud raketi.

95-aastane Oscar Holderer sai ta poja Michael Holdereri sõnul möödunud nädalal infarkti, millest ta ei taastunud, edastab BBC.

Oscar Holderer oli üks neist 120 Saksa insenerist, kes pärast Teist Maailmasõda USA toel emigreerusid USAsse, viies kaasa Saksa V2 raketi tehnoloogia.

Saksa tehnoloogilistele saavutustele tuginedes loodi USAs rakett Saturn V, mida kasutati 1969. aastal Kuule maandumisel.

Kuu raketi meeskond oli osa suuremast projektist, mida juhtis Wernher von Braun ning mis kandis nime Operatsioon Kirjaklamber.

Saksa teadlased töötasid esmalt New Mexicos White Sandis, kuid 1950. aastatel koliti Alabamasse Redstone`i  kosmoseuuringute keskusse, kus olid varajased arvutid ja muu vajalik Kuu raketi loomiseks.

Michael Holdereri sõnul tegeles ta isa tuuletunnelitega ning oli nende üks rajajatest Redstone´is USA kosmoseagentuuri NASA Marshalli kosmoselendude keskuses.

«Ta oli meeskonna üks hõivatumaid liikmeid. Lisaks oli tal Redstone´is oma firma,» lisas poeg.

USA kosmoseajaloolane Ed Buckbee sõnas, et Oscar Holderer oli USAsse jõudnud Saksa inseneridest viimane, kes nii kaua elas.

«Ta oli andekas ja mitmekülgne mees, kes tegeles esmajoones aeroballistikaga, kuid teda huvitasid ka teised kosmosetehnika arendamisega seotud asjad,» nentis ajaloolane.

Oscar Holderer sai USA kodakondsuse 1955. aastal ning ta jäi NASAst pensionile 1974. aastal.

Tema ehitatud on ka osa NASA Huntsville´i kosmosekeskuse treeningseadmeid, mis on seni kasutusel.

Wikipedia: rakett V2 (Vergeltungswaffe 2 - kättemaksurelv 2) oli esimene ballistiline rakett, mille ehitamist alustati 1932. aastal. Seda projekti juhtis Wernher von Braun, kes hiljem töötas USAs.

V2 sai tuntuks Londoni pommitamisega 1940 – 1941.

Saturn V oli kanderakett, mida NASA kasutas Apollo programmis. See rakett ehitati algselt inimese Kuule viimist silmas pidades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles