Galerii: huntmees Andrus Joonas avas näituse performance'iga

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Andrus Joonas avas kolmapäeval Tam Galeriis oma personaalnäituse «MEELESURFAR» performance'iga «Huntmehe tagasitulek ehk Jara-Jara».

«Performantsi ajal sa ei tea kunagi täpselt, mis juhtub. Pead suutma reageerida millisekunditega. Perfektset performantsi, kus kõik jookseb nagu valatult, ajad taga viis aastat. Ja kui selle kätte saad, siis on, nagu surfarid ütlevad - ideaalne laine,» kommenteeris oma loomingut Andrus Joonas.

Foto: Viktor Burkivski

Näitusel on eksponeeritud kunstniku maalid aastaist 2000-2015, näidates erinevaid loomingulisi etappe installatiivse ja mõttelise tervikuna, lähtudes läbitud loomingulisest teest. Uuemast loomingust on eksponeeritud viimase kolme aasta maalid, mis on seotud tegevuskunstiga ja mille ainest on kunstnik ammutanud valdavalt Venemaalt, lisaks värskelt valminud viieosaline maaliseeria «Meelesurfar».

Näituse pühendas kunstnik oma esivanematele, kes rändasid 19. sajandil Tsaari-Venemaa avarustesse otsima Tõotatud Maad ja Valget Laeva. Mõned neist jõudsid Siberisse, mõned Musta mere äärde. Eestlaste kogukonnad said ruttu  majanduslikult jõukaks tänu töökusele, tahtejõule ja õpihimule. Aga ajad muutusid ruttu ja uus režiim võttis neilt kõik, mis võtta andis - kellelt vara, kellelt elu. Nooremad ja hakkajamad tulid valdavalt peale teist ilmasõda Eestisse tagasi. Andrus Joonase vanemad kohtusid Kaukaasia eestlaste kokkutulekul Tallinnas, ENSV-s. Kunstnik, keda teatakse performantside põhjal ka huntmehena tõdeb, et ilmselt on otsija vaim ja julgus pärit just tema esivanematelt.

Foto: Viktor Burkivski

Inimese areng ei ole luksus, vaid igaühe pärisosa. Näitus on kunstniku isiklik ruum, nii vaimne, kui füüsiline, kus ta saab ausalt vestelda vaatajaga ja ise vastutada oma loomingu eest. Näitus jääb Tam Galeriis avatuks 14. juunini.

Performantsi «Huntmehe tagasitulek ehk Jara-Jara» esitasid Meeland Sepp ja Andrus Joonas.

Foto: Viktor Burkivski
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles