Video: Itaalia astronaut on esimene kosmosebarista

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samantha Cristoforetti
Samantha Cristoforetti Foto: SCANPIX

Itaalia naisastronaudist Samantha Cristoforettist sai Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) esimene kosmosebarista.

Itaallanna pani endast möödunud pühapäeval Twitterisse foto, milles ta limpsab kohvi plastikust kotist, mis võimaldab vedelikke juua minimaalse gravitatsiooni tingimustes, edastab Huffington Post.

Ebatavalise sündmuse tõttu kandis ta jakki, mis viitas menuseriaalile «Star Trek».

«Kohv: parim orgaaniline jook. Värske espresso Zero-G tassist,» teatas astronaut tviidis.

Cristoforetti saabub pärast kuue kuu pikkust missiooni Maale tagasi sel nädalal. Ta oleks äärepealt «kosmosekohvist» ilma jäänud, kuna eksperimentaalne Itaalias valmistatud espressomasin nimega ISSpresso jõudis astronautideni alles hiljuti.

Esmalt pidi ISSpresso kosmosejaama jõudma jaanuaris, kuid Space X raketi starti tuli tehnilistel põhjustel edasi lükata ning saadetis saabus aprillis.  

Itaalia astronaut ei avaldanud Twitteris,  milline on gravitatsioonivabas olekus kohvi maitse, kuid videol on näha, et ta teeb käega märgi, mis tähistab head.

ISSi kohvimasina kohv olevat parem kui seni kasutusel olnud lahustuv kohvijook.

ISSpresso masina loojateks on Itaalia kuulus kohvifirma Lavazza koostöös Torinos tegutseva insenerifirmaga Argotec.  Nende projekti eesmärgiks oli uurida, kas ja kuidas saaks gravitatsioonivabas olekus juua kohvi nii nagu jooja oleks Maal, kus on gravitatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles